Teemapäivien puhujat 2022

Seminaarin puhujakaartiin kuuluu sekä kansainvälisiä että kotimaisia puhujia.

Laura Pye 001 credit Gareth Jones 3

Laura Pye

Laura Pye joined National Museums Liverpool in August 2018 after working in the museums sector in Bristol, Warwickshire, Yorkshire and Lancashire. Laura is originally from Liverpool and is responsible for seven museum venues across the city and the current development of the International Slavery Museum.

Pagel Julia

Julia Pagel

Julia Pagel is secretary general of NEMO, the Network of European Museum Organisations. NEMO acts as European umbrella for the national museum organisations and speaks for over 30.000 museums in Europe.

Julia holds a master’s degree in Art History and Latin American Studies. Before starting to work for NEMO, Julia worked as project manager at the German Museums Association. Julia was member and Vice-President of the Executive Committee of Culture Action Europe. Since 2019 she is a member of the EU Commission Expert Group on Cultural Heritage and since 2021, she is Advisory Board member of Europeana. Julia has initiated numerous international cooperation projects in the museum field around capacity building and organisational transformation.

Keynote-puheenvuoro ti 8.11. klo 9.00

Tiina Merisalo

Tiina Merisalo

Tiina Merisalo on tehnyt kaikkiaan yli 30 vuotta monipuolista museo-, kulttuuriperintö- ja kulttuuriympäristötyötä ja hoitanut useita museoalan luottamustehtäviä. Museoviraston pääjohtajana hän toiminut huhtikuun 2020 alusta.

Avajaispuheenvuoro ma 7.11. klo 10.15

Kuva: Ilari Järvinen

Pirjo Hamari museovirasto Helena Ranta

Pirjo Hamari

Pirjo Hamari on kehittämisjohtaja Museoviraston Museoalan kehittäminen -yksikössä. Hän on koulutukseltaan arkeologi, kulttuuriperintöhallinnon ammattilainen, joka on kiinnostunut kulttuuriperinnöstä sen kaikissa moninaisissa muodoissa. Erityisen kiinnostuksen kohteena Pirjolla on kulttuuriperinnön vaikuttavuus, kulttuuriperintötoimijoiden kenttä ja kaikkien osallisuus kulttuuriperintöön.

Avajaispuheenvuoro ma 7.11. klo 10.00

Kuva: Helena Ranta

Kivimäki Ville

Ville Kivimäki

Ville Kivimäki on yliopistotutkija ja Eletty kansakunta -tutkimusryhmän johtaja Suomen Akatemian kokemushistorian huippuyksikössä Tampereen yliopistossa. Hän on tutkinut toisen maailmansodan sosiaali- ja kulttuurihistoriaa sekä erityisesti traumaattisia kokemuksia sodassa ja sodan jälkeen.

Puheenvuoro ma 7.11. klo 10.15: Kriisien paluu: Historiat, kertomukset, unohdukset

Poussa Liisa 1

Liisa Poussa

Liisa Poussa työskentelee Sitran ennakointitiimissä, jossa tuotetaan tulevaisuuteen luotaavaa ennakointitietoa ja tuetaan suomalaista yhteiskuntaa tiedon tulkinnassa ja hyödyntämisessä.

Valoranta Saltikoff Sanna

Sanna Saloranta-Saltikoff

Sanna Saloranta-Saltikoff on museolehtori Suomen kansallismuseossa. Pitkän linjan pedagogi ja yleisötyöntekijä, joka inspiroituu ihmisistä ja kohtaamisista sekä rakastaa keskusteluja historian tulkinnallisesta luonteesta. Perspektiivin ja näkökulmien puolesta puhuja.

Moderaattorina Totuus, tarina ja propaganda -osiossa ma 7.11. klo 13.00

Pörsti Joonas

Joonas Pörsti

Joonas Pörsti on toimittaja, tietokirjailija ja väitöskirjatutkija poliittisen historian alalla. Hänet on palkittu Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnolla teoksesta Propagandan lumo - sata vuotta mielten hallintaa.

Alustuspuheenvuoro ma 7.11. klo 13.00: Kansalliset kertomukset ja myytit propagandan palveluksessa

Puntanen Pia 1

Pia Puntanen

Pia Puntanen on Sodan ja rauhan keskus Muistin sisältöjohtaja. Muisti kertoo sodasta edistääkseen rauhaa.

Keskustelu totuudesta, tarinasta ja propagandasta ma 7.11. klo 13.00.

Wallenius Anni

Anni Wallenius

Anni Wallenius työskentelee Suomen valokuvataiteen museossa kokoelmaintendenttinä.

Keskustelu totuudesta, tarinasta ja propagandasta ma 7.11. klo 13.00.

Kaija Kaitavuori

Kaija Kaitavuori on taidehistorioitsija, tutkija ja entinen museopedagogi, joka tällä hetkellä työskentelee Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa, opetusalueina taiteen esittämiskäytännöt, nykytaiteen historia ja taiteesta kirjoittaminen.

Keskustelu totuudesta, tarinasta ja propagandasta ma 7.11. klo 13.00.

Minna Joenniemi kuva Rauli Valo

Minna Joenniemi

Minna Joenniemi on YLE:n kulttuuritoimittaja ja raadittamisen erikoisosaaja.

Moderaattorina Teemapäivien Huoliraadissa ma 7.11. klo 15.15

Kuva: Rauli Valo

Melaranta Hanna Kaisa

Hanna-Kaisa Melaranta

Hanna-Kaisa Melaranta on museonjohtaja Varkaudesta. Museoiden ja museotyön lisäksi hän suhtautuu intohimoisesti teollisuusperintöön ja rakennuksiin. Hän toimii tällä hetkellä mm. Museoliiton hallituksessa, sekä Teollisuusperintöseuran puheenjohtajana. Edellä mainittujen aiheiden lisäksi häntä valvottaa öisin yhteisön ja osallistumisen teemat.

Raatilaisena Huoliraadissa ma 7.11. klo 15.15

Mikko Teräsvirta

Raatilaisena Huoliraadissa ma 7.11. klo 15.15

Sauri Pekka lehtikuva Vesa Moilanen

Pekka Sauri

Pekka Sauri on filosofian tohtori, kirjailija ja Suomen Museoliiton hallituksen puheenjohtaja.

Raatilaisena Huoliraadissa ma 7.11. klo 15.15

Kuva: Vesa Moilanen

Meriläinen Rosa

Rosa Meriläinen

Rosa Meriläinen on Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry:n pääsihteeri, jonka tehtävänä on nostaa kulttuurin ja taiteen yhteiskunnallista arvostusta ja taloudellisia toimintaedellytyksiä.

Raatilaisena Huoliraadissa ma 7.11. klo 15.15

Stefan Wessman

Moderaattorina ja loppupuheenvuoron pitäjänä Kulttuuriperinnön merkitys -osiossa ti 8.11. klo 9.00

Mertanen Tiina

Tiina Mertanen

Tiina Mertanen ja työskentelen Suomen kansallismuseossa museopalvelujohtajana. Vastaamme n. 100 vakituisen työntekijän ja 100 kausityötekijän voimin kahdeksan museon ja kahden linnan palveluista sekä kulttuurihistoriallisesta kansalliskokoelmasta. Vuosikello, vaikuttavuus, kestävyys sekä julkisen hallinnon uudistuminen pirullisten ongelmien maailmassa ovat työssäni läsnä. Varautuminen on kulkenut työtehtävissä mukana tavalla tai toisella 1990-luvulta alkaen. Olen Museoviraston varautumisryhmän vetäjä ja siinä roolissa toimin koronakoordinaatiotehtävissä pari edellistä vuotta. Venäjän hyökättyä Ukrainaan 24.2., pöydälle tuli yhdessä yössä toisenlaista varautumistyötä. Museoviraston edustajana olen juuri liittynyt Sisäministeriön koordinoimaan kansalliseen katastrofien hallinnan Sendai-verkostoon. Sydäntäni lähellä on Itämeri ja kulttuuriperintö sen veden pinnan ylä- ja alapuolella. Seurannassa parhaillaan erityisesti #turpo.

Puheenvuoro ti 8.11. klo 9.45: Asento vai lepo? Hyvän tulevaisuuden rakentajat militarismin ja toivon rajamailla

Sivula Anna

Anna Sivula

Anna Sivula on kulttuuriperinnön tutkimuksen professori ja Turun yliopiston Historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitoksen johtaja.

Puheenvuoro ti 8.11. klo 10.10: Historian valossa

Kähkönen Satu

Satu Kähkönen

Satu Kähkönen on työskennellyt Museoviraston Kulttuuriympäristöpalvelut-osastolla erikoisasiantuntijana vuodesta 2018 lähtien. Hänen työtehtäviinsä kuuluu mm. museoiden valtionosuudet, alueellisten ja valtakunnallisten vastuumuseoiden ja Museoviraston yhteistyö ja kehittäminen kulttuuriympäristötehtävissä sekä tutkimusyhteistyön edistäminen yliopistojen ja muiden toimijoiden kanssa. Hän on kiinnostunut erilaisista pyrkimyksistä vahvistaa kulttuuriperinnön yhteiskunnallista merkitystä.

Moderaattorina ja alkusanojen pitäjänä Varautuminen ja resilienssi -osiossa ti 8.11. klo 11.15

Rainio Minna

Minna Raunio

Minna Rainio on tutkija, taiteilija, ja elokuvantekijä. Hän työskentelee taiteilijaparina Mark Robertsin kanssa ja heidän liikkuvan kuvan installaationsa ja lyhytelokuvansa ovat käsitelleet mm. siirtolaisuuteen tai ilmastonmuutokseen liittyviä kysymyksiä ihmisten henkilökohtaisten kokemusten ja tarinoiden kautta. He lähestyvät aiheitaan usein dokumentaarisen fiktion keinoin asettaakseen katsojan näkemään asioita uudella tavalla.

Puhujana Yhdistävät kokemukset -dialogissa ti 8.11. klo 11.20

Niinikangas Ilona

Ilona Niinikangas

Ilona Niinikangas työskentelee museonjohtajana Helinä Rautavaaran museossa. Häntä kiinnostaa kulttuurien kohtaamiseen, yleisötyöhön sekä museoiden yhteiskunnalliseen merkitykseen liittyvät kysymykset. Niinikangas on valmistunut filosofian maisteriksi Helsingin yliopistosta pääaineena kulttuuriantropologia.

Keskustelijana Yhdistävät kokemukset -dialogissa ti 8.11. klo 11.20

Saresma Tuija

Tuija Saresma

Kulttuurintutkimuksen ja sukupuolentutkimuksen dosentti Tuija Saresma työskentelee yliopistonlehtorina Jyväskylän yliopiston nykykulttuurin tutkimuskeskuksessa. Hän tutkii populismin retoriikkaa ja siihen liittyvää vastakkainasettelua sekä erityisesti netissä tuotettavaa ja kierrätettävää vihapuhetta.

Keskustelijana Museot vihapuheen kohteena -dialogissa ti 8.11. klo 11.40

Hannu Häkkinen

Keskustelijana Museot vihapuheen kohteena -dialogissa ti 8.11. klo 11.40

Sakari Marja

Marja Sakari

Keskustelijana Varautuminen ja riskien arviointi -dialogissa ti 8.11. klo 12.00

Saisto Anni

Anni Saisto

Anni Saisto on toiminut Porin taidemuseossa intendenttinä vuodesta 2012 lähtien. Hän on valmistunut vuonna 2005 Turun yliopistosta pääaineenaan taidehistoria, ja työskennellyt sittemmin museoalalla taidekokoelmien, arkistojen ja julkisen taiteen parissa.

Keskustelijana Varautuminen ja riskien arviointi -dialogissa ti 8.11. klo 12.00

Kallekallio2022kuva jesse kempe

Kalle Kallio

Kalle Kallio työskentelee museonjohtajana Työväenmuseo Werstaalla.

Keskustelijana Mielipiteitä jakavat sisällöt -dialogissa ti 8.11. klo 12.20

Kuva: Jesse Kempe

Rautjoki Ville Matti

Ville-Matti Rautjoki

Ville-Matti Rautjoki on koulutukseltaan taidehistorioitsija ja rakennuskonservaattori, ja työskentelee apulaisintendenttinä Turun museokeskuksessa. Museotyökokemusta Rautjoelle on karttunut pienistä, keskisuurista ja suurista museo-organisaatioista, asiantuntija-, päällikkö- ja johtajatehtävistä. Työuransa aikana erityisesti näyttelytoiminta, toiminnan kehittäminen ja julkinen taide ovat olleet Rautjoelle lähinnä sydäntä.

Keskustelijana Mielipiteitä jakavat sisällöt -dialogissa ti 8.11. klo 12.20

Nevanlinna Tuomas 2019

Tuomas Nevanlinna

Tuomas Nevanlinna on kirjoittaja, suomentaja ja poliitikko, jonka ominta alaa ovat ennen kaikkea yhteiskunnalliset aiheet sekä kulttuuri- ja taidefilosofia.

Moderaattorina ja puheenvuoron pitäjänä Merkityksellisyyden löytäminen kriisin keskellä -osiossa ti 6.11. klo 13.45

Teräs Ulla 2022

Ulla Teräs

Ulla Teräs on yleisutelias kehittäjä, kokeilija ja julkisten palvelujen uudistaja. Forum Marinumin toimitusjohtaja ja museonjohtaja.

Kommenttipuheenvuoro ja keskustelija Merkityksellisyyden löytäminen kriisin keskellä -osiossa ti 6.11. klo 13.45

Sivonen Pauli 1

Pauli Sivonen

Pauli Sivonen on filosofian tohtori ja Serlachius-museoiden johtaja.

Kommenttipuheenvuoro ja keskustelija Merkityksellisyyden löytäminen kriisin keskellä -osiossa ti 6.11. klo 13.45

Kimmo Levä

Kommenttipuheenvuoro ja keskustelija Merkityksellisyyden löytäminen kriisin keskellä -osiossa ti 6.11. klo 13.45

Lehto Vahtera Johanna

Johanna Lehto-Vahtera

Johanna Lehto-Vahtera on museonjohtaja ja museologi ja työskentee Porvoon museossa/Itä-Uudenmaan alueellisessa vastuumuseossa. Museoalan muutos ja museoiden yhteiskunnallisuus ja vaikuttavuus kiinnostavat häntä. Hän harrastaa August Pyölniitun museon hoitoa Paimiossa.