Projektbidrag för restaurering av byggnader och kulturmiljöobjekt
Bidragens syfte är att bevara den värdefulla byggda kulturmiljön som en del av det nationella kulturarvet och stöda bevarandet av restaureringsinriktade arbetsmetoder.
Ansökningstiden för år 2025 är 3.3.2025 kl. 9.00 – 31.3.2025 kl. 16.15. Understöd söks vid sokunderstod.fi. Ansökningen blir öppen förutsatt att anslag för ändamålet beviljas i statsbudgeten och att det inte finns tekniska hinder vid ansökningstjänsten. Ansökningar kan inte lämnas in före ansökningstiden.
Restaureringsbidrag beviljas i första hand till ägare av objekt som är skyddade enligt lagen om skydd av byggnadsarvet (498/2010) eller till andra betydande objekt, vars iståndsättning förutsätter kultur- eller byggnadshistorisk specialkunnande. Projekten ska stöda objektens hållbara användning och vård.
Objekt som stöds kan vara byggnader, konstruktioner, byggnadsgrupper eller bebyggda områden som är av betydelse med avseende på byggnadshistoria, byggnadskonst, byggnadsteknik eller särskilda miljövärden eller med avseende på en byggnads användning eller händelser som är förknippade med den. Objekt som understöds kan således jämte enskilda byggnader vara t.ex. historiska trädgårdar och parker med sina byggnader, begravningsplatser med sina minnesmärken samt andra världskrigets försvarsutrustningar.
Projektet som understöds kan också omfatta en del av en byggnad, en byggnads fasta inredning eller ett område som har åstadkommits genom byggande eller plantering. Med fast inredning avses dörrar, fönster, lister, eldstäder, ytmaterial, fasta inventarier och annan därmed jämförbar inredning samt sådana maskiner och anläggningar som hänför sig till byggnadens användningsändamål och som är permanent installerade i byggnaden.
Bidragen är avsedda som delfinansiering av totalkostnaderna för projektet.
Restaureringsbidragen beviljas i första hand för:
- bevarande och återställande reparationer, där man främjar bevarandet och stärkandet av objektet och dess kulturhistoriska värde
- åtgärder vilka kräver specialkunskap och specialkunnande och ökar kunnandet inom restaurering och byggnadskonservering och vilka skapar ‘best practice’ inom restaurering
- åtgärder där man bevarar traditionella eller handverksinriktade arbetsmetoder samt ökar kunskapen om arbetsmetoder och material, som är lämpliga att användas i kulturhistoriska objekt
- restaureringsplaner och utredningar, vilka främjar en bevarande restaurering
Bidragen, som finns i undervisnings- och kulturministeriets budgetanslag, har de senaste åren varit ca. 1,3 milj €.
Ansökning och behandlingstid
Bidragen söks i e-tjänsten. Om den sökande inte har möjlighet att ansöka om bidrag i e-tjänsten kan ansökan lämnas in personligen till Museiverket.
Ansökan om understöd ska lämnas in inom utsatt tid. Syftet med ansökningstiden är att garantera att alla sökande bemöts jämlikt. Ansökningar som anlänt för sent eller utanför ansökningstiden beaktas inte.
Beslutet delges skriftligen i e-tjänsten. Beslut fattas inom 180 dygn efter det att ansökningstiden gått ut.
Ansökan och dess värdering
Ansökan ska innehålla uppgifter om den sökande, objektet i fråga samt projektet med dess bakgrund. En central del av ansökan är en projektplan, som ska basera sig på nogrann kunnande (eller utredande) av objektets historia, värden och nutida tillstånd. En detaljerad och väl argumenterad plan är en nödvändig del av ansökan, eftersom projektet värderas enbart på grund av de uppgifter den sökande har framvisat i sin ansökan. Projekten ska stöda objektens hållbara användning och vård.
Museiverket värderar ansökningarna i samarbete med de regionala ansvarsmuseerna. Värderingen fokuserar sig förutom objektets kulturhistoriska värde också på kvaliteten av projektets förberedande och planering. Därtill tas i betraktande projektets direkta och indirekta verkningar ut ur sparande restaureringens och hållbara användningens och vårds synvinklar.
Ytterligare information om understöden ges på entistamisavustus@museovirasto.fi, eller per telefon på numret 0295 33 6313 på onsdagar kl. 09.00–12.00 och på fredagar kl. 12.00–15.00.
OBS! Redogörelsen samt anhållan om utbetalning av bidrag som beviljats år 2024 eller tidigare görs fortfarande vid vår gamla e-tjänst.