Bidrag till bevarandet av transporternas kulturarv

Sidans innehållsförteckning
Laivankorjausta Suomenlinnassa. Kuvaaja: Suomenlinnan hoitokunta

Bidrag till bevarandet av transporternas kulturarv

Syftet med transportkulturarvsbidrag är att stödja en socialt, kulturellt, ekologiskt och ekonomiskt hållbar användning och förvaltning av transportkulturarv klassade som värdefulla.

OBS! Ansökningstiden för år 2025 är 15.3.2025 kl. 9.00 – 16.4.2025 kl. 16.15. Understöd söks vid sokunderstod.fi. Ansökningen blir öppen förutsatt att det inte finns tekniska hinder vid ansökningstjänsten. Ansökningar kan inte lämnas in före ansökningstiden.

Understödet kan sökas av privatpersoner och sammanslutningar med rättsförmåga. Understödet kan inte beviljas till statliga myndigheter och institutioner.

Understödsanslaget från undervisnings- och kulturministeriets budget har under de senaste åren utgjort cirka 30 000 euro. Ett enskilt understöd kan endast i undantagsfall vara över 30 000 euro. Bidrag på mindre än 2 500 euro beviljas inte.

Syftet med transportkulturarvsbidrag är att stödja en socialt, kulturellt, ekologiskt och ekonomiskt hållbar användning och förvaltning av transportkulturarv klassade som värdefulla.

Användning och förvaltning är lämplig när det är

  • aktiv, gemensam, inkluderande, tillgänglig och jämlik
  • bibehåller kompetens och ökar förståelsen
  • tar hänsyn till målen om ansvarsfull konsumtion och hållbar ekonomisk tillväxt
  • bidrar till bevarandet av kulturmiljöer inom transporter
  • upprätthåller och utvecklar hållbar turismverksamhet
För att nå detta syfte har hänsyn tagits till de mål för hållbar utveckling som undervisnings- och kulturdepartementet och Museiverket har satt upp för den egna hjälpverksamheten.

Bidrag beviljas konservering, restaurering eller rekonstruktion av ett transportmedel eller dess del. Fordonet måste vara minst 50 år gammalt. Bidrag kan beviljas för ett transportmedel som byggts utomlands om det har varit i bruk i Finland i minst 50 år. I undantagsfall kan bidrag beviljas även för ett i Finland byggt transportmedel som är yngre än 50 år men äldre än 30 år, har betydande historisk betydelse och vars användning och underhåll har betydande sociala konsekvenser. Bidraget kan endast beviljas till ett färdmedel som är registrerat i Finland eller vars hemort är i Finland. I besluten prioriteras minst 50 år gamla transportmedel som har byggts i Finland. Det beviljade bidraget får inte överstiga 50 % av de
stödberättigande kostnaderna för projektet.

Bidrag också beviljas för iståndsättning och underhåll av ett trafiknät som är nödvändigt för användningen av transportmedel som klassificerats som värdefulla, samt för reparation av gamla maskiner och anordningar på varv eller verkstäder som utför traditionellt iståndsättnings- och restaureringsarbete. I undantagsfall kan bidrag också beviljas för planering av restaurering, rekonstruering och bevarande som kräver särskild expertis och kunskap, och för de studier, undersökningar och publikationer som krävs av den, där åtgärderna ger goda modeller och ökar eller upprätthåller professionell kunskap. Det beviljade bidraget får inte överstiga 75 % av de stödberättigande kostnaderna för projektet.

Bidrag söks på tjänsten sokunderstod.fi . Om detta inte är möjligt, vänligen kontakta statsstödsmyndigheten först. Den bidragssökande kan också lämna in en ansökan i fritt format.

Bidragsansökan ska vara inkommen senast sista ansökningsdag. Sökanden bör notera att ansökan inte kan lämnas in efter sista ansökningsdag. Den sökande ansvarar för att ansökan kommer in inom sista ansökningsdag. Under ansökningsperioden garanteras likabehandling av sökande ansökningar som kommer in för sent eller utanför ansökningsperioden.

Beslutet meddelas skriftligen via kundtjänsten. Beslutet kommer att fattas inom 180 dagar efter utgången av ansökningsperioden.

Understöden beviljas efter prövning. Bedömningen av ansökningarna och den inbördes jämförelsen av dem grundar sig på en helhetsbedömning. Utvärderingen baseras på poängsättning enligt utvärderingskriterierna och utvärderingen är tvåstegs.

Bidragsansökningar kommer att bedömas utifrån den information som presenteras i ansökan i följande ordning.

• Objektets värde

• Projektplan

Om värden och kvaliteten på projektplanen stödjer en fortsatt tillämpning, kommer de direkta effekterna av användningen och förvaltningen bedömas. Följande utvärderingskriterier används för att avgöra vilken social nytta användningen och förvaltningen av objektet ger, vilket problem användningen och förvaltningen eliminerar, eller vilket gott tillstånd användningen och förvaltningen av objektet upprätthåller.

• social och kulturell påverkan

• miljöpåverkan

• ekonomisk påverkan

Information (på finska) om bidrag som beviljats ​​under tidigare finns på Beviljade bidrag

Ytterligare information om understöden ges på lvavustus@museovirasto.fi eller i särskilda frågor per telefon på numret 0295 33 62 73

Anvisningarna på dessa sidor har uppdaterats 30.1.2025.