Prinsar i kungariket Gustav Adolfs 1988
Pressfotograf Anja Halla bevarade stämningarna.
Folk i stora massor har vandrat till Purris, det vill säga Olkkolas, hus i byn Vuorenkylä. Dörren till det stora huset står inbjudande på vid gavel. Kalasbordet står dukat på gården, och folket köar för laxsoppan. Solen skiner. Det är sommarfest i kungariket Gustav Adolfs.
År 1784 utsåg kung Gustav III av Sverige kronprins Gustav Adolf till innehavare av Hartola. Härifrån härstammar Hartolas svenska namn Gustav Adolfs, som vreds i munnen på folket till formen Kustavus. Det urgamla namnet Hartola överlevde dock, och den 10 november 1987 utropade kommunstyrarna Hartola till kungarike.
Laxsoppan är uppäten och champagnen urdrucken. Det är dags för festtalet. Gustav Adolfs kommundirektör Taisto Pölkki prasslar med sina papper och inleder talet. Hedersgästerna som är på gott humör lyssnar på trappan till stugan. Men herrejösses! Vem är det som står där! Under vindtygsjackan döljer sig prins Albert av Monaco och bredvid sig har han den skrattande prins Abdullah av Jordanien. De kungliga gästerna har Peltonen-skidor och en näverlur i sina händer.
På 1980-talet hade Vuorenkylä en butik, ett postkontor och en byskola för 15 elever. Vad tar kungligheterna i avlägsna länder till den pyttelilla Vuorenkylä i världens utkant en lördag i augusti 1988? Fartens tjusning, avslöjar tidningen Itä-Häme 27.8.1988. Prins Abdullah är trefaldig jordansk rallymästare och Prins Albert å sin sida har redan tävlat två gånger i Paris-Dakar-rallyt.
Finska rallyt i Jyväskylä pågår. Prinsarna Albert och Abdullah landar med helikopter på fältet vid Purris hus för att följa rallyns specialsträcka. Alla 15 skolbarn i Vuorenkylä och entusiastiska pressfotografer möter dem. Självtillverkade Monacos och Jordaniens flaggor fladdrar och blixtarna blixtar.
Jyväskylä hotell- och restaurangskola har kokat 100 liter laxsoppa, som smakar för både de kungliga gästerna och 150 inbjudna gäster.
Det kungliga följet har sällskap av Kari O. Sohlberg, ordförande för finska rallyts anordningskommitté, och generallöjtnant Ermei Kanninen. Utöver sin militära karriär hade Kanninen en lång tid internationella ledningsuppgifter inom bilsporten, och under åren var han en regelbunden gäst vid rallyt i Monte Carlo. Tidningen Itä-Häme rapporterar att Kanninen, som talar franska, bjöd in Monacos furste Rainer till Finska rallyt i Jyväskylä. Fursten skickade dock prins Albert som sin representant.
De sällsynta gästerna får souvenirer av sina värdar. Itä-Hämes pressfotograf Anja Halla berättar att Peltonen-skidorna tillverkades i fabriken i Gustav Adolfs på 1980-talet. Naturligtvis vill man komma ihåg hedersgästerna med en lokal produkt, trots att det är sommar. Kommundirektör Pölkki överlämnar Gustav Adolfs 200-årsmedaljer och Esko Hokkanen, ordförande i Vuorenkyläs bykommitté, ger näverlurarna. Innan specialsträckan i Lempää inleds byggnadsarbetena för det lokala skidcentret i Purnuvuori med den kungliga näverlurens turning.
Text: Raija Linna
Kamera 3/2021
Prinsarna av Monaco och Jordanien landar med helikopter på åkern vid Purris hus i Vuorenkylä. Flickorna viftar med jordanska flaggor för de kungliga gästerna. Bild: Anja Halla / Itä-Häme / Journalistiska bildarkivet JOKA (JOKAIH3D8:6)
Prins Abdullah av Jordanien (till vänster) och prins Albert av Monaco har fått Peltonen-skidor och en näverlur till minne av deras besök i Vuorenkylä 26.8.1988. Gustav Adolfs kommundirektör Taisto Pölkki (2:a från höger), håller ett tal till de kungliga gästerna. Bild: Anja Halla / Itä-Häme / Journalistiska bildarkivet JOKA (JOKAIH3D8:3)