Materialförteckningar

Sidans innehållsförteckning
Esihist Luettelot 2

Materialförteckningar

Museiverkets arkivtjänst

I arkivtjänsten finns metadata om material som upprättats av Museiverket och Arkeologiska kommissionen. Tjänstens material är huvudsakligen från åren 1884–2013. I tjänsten finns också metadata för person arkiverat material och till exempel forskningsrapporter som producerats av andra aktörer.

En del av materialet har digitaliserats och kan studeras direkt via arkivtjänsten. Tjänsten har två användargränssnitt för kunder: den offentliga gränssnittet kan bläddras online och forskarsalens gränssnitt i Museiverkets forskningssal. I forskarsalens gränssnitt syns mer material än i den offentliga gränssnittet: en del av handlingarna har användbegränsningar eller visningsbegränsningar, så de kan inte öppnas i den offentliga gränssnittet.

Specialmaterial som fotografier, ritningar och kartor hanteras främst i MuseumPlus-systemet. Originalfotografier som hör till handlingar hanteras av Museiverkets Bildsamlingar och finns inte i arkivtjänsten. Metadata för Museiverkets arkivs ritningar och kartor har katalogiserats i tjänsten på arkivenhetsnivå, d.v.s. ritmappvis. Digitaliserat specialmaterial finns i regel i MuseumPlus.

År 2024 genomfördes flera migrationer till tjänsten: Museiverkets arkivs tidigare arkivförteckningar och databasen för kulturmiljöforskningsrapporter finns nu i arkivtjänsten. Dessutom har digitaliserat material med metadata från resultatområdet Kulturmiljöns ärendehantering (Ärenden) överförts till tjänsten. Uppdateringen av de gamla systemen är avslutad men de lämnas tills vidare för bläddring.

Utlåtanden och beslut

Museiverket övergick till elektronisk ärendehantering och arkivering i februari 2013, då ett ärendehanteringssystem togs i bruk för registrering och elektronisk arkivering av handlingar. En publikationstjänst kopplad till ärendehanteringssystemet, Museiverkets ärenden, öppnades år 2017. I tjänsten finns utlåtanden och andra handlingar som hör till Museiverkets verksamhetsområde från slutet av 2017, men bara en del av handlingarna läggs ut på webbsidorna. Publiceringen kan begränsas t.ex. av personuppgifter i handlingarna.

I Arkiv- och informationstjänsternas forskningssal kan man bläddra mer utförligt i materialet via VirastoVahva kundvyn.

Finska Fornminnesföreningens arkivförteckning

Finska Fornminnesföreningens arkivförteckningar finns på föreningens webbplats.

Museiverkets arkivtjänst

Tjänsten har två användargränssnitt för kunder: det offentliga gränssnittet kan bläddras online och forskarsalens gränssnitt i Museiverkets forskarsal. I forskarsalens gränssnitt syns mer material än i det offentliga gränssnittet: en del av handlingarna har användbegränsningar eller visningsbegränsningar, så de kan inte öppnas i det offentliga gränssnittet.

VirastoVahva kundvy

Museiverkets ärendehanteringssystem VirastoVahva togs i bruk i april 2023 och fungerar som ämbetsverkets officiella registersystem för förvaltningsärenden och elektroniskt arkiv. I kundvyn har öppnats ärenden och handlingar som rör skydd, dokumentering, forskning och vård av kulturmiljöer som har behandlats vid ämbetsverket efter 18.2.2013. I kundvyn syns offentliga ärenden och handlingar.

Via vyn kan man även bläddra i material från VirastoVahvas föregångare, ärendehanteringssystemet SALAMA. I systemet finns bland annat metadata från den tidigare elektroniska förvaltningsdiariet för åren 1995–2013 samt handlingar som hör till dessa uppgifter. Äldre material än från februari 2013 har konverterats till ärendehanteringssystemet från Ärenden-registret, så materialet överlappar delvis. Material från Ärenden-registret centraliserades år 2024 till Museiverkets arkivtjänst, så en del av materialet i kundvyn överlappar också med material i arkivtjänsten.

MuseumPlus

MuseumPlus är det samlingshanteringssystem som Museiverket använder, och som kan bläddras via kundterminalerna i forskarsalen. Med systemet hanteras främst uppgifter om föremåls- och bildsamlingar. För Museiverkets arkivs del finns i systemet bara metadata och digitaliserade exemplar av specialmaterial som kartor och ritningar. Arkivets specialmaterial har katalogiserats i MuseumPlus kulturmiljöteckningssamling. Den tidigare Förteckningen över byggnadshistoriska ritningar har migrerats till samma helhet. I systemet finns byggnadshistoriska ritningar och arkeologiska kartor som exempelvis digitaliserade utgrävningskartor från forskningsrapporter.

Metadata för arkivets specialmaterial har också katalogiserats ritmappvis i Museiverkets arkivtjänst under serien I KARTOR OCH RITNINGAR.

Registret Ärendehantering på kulturmiljöns resultatområde (det s.k. Ärenderegistret)

Det digitaliserade material med metadata från arkivet som har funnits i Ärenden-registret har överförts till Museiverkets arkivtjänst år 2024 och uppdateringen av systemet är avslutad, men det finns kvar för bläddring.

Systemet användes särskilt vid den tidigare Byggnadshistoriska avdelningen för att följa upp, statistikföra och distribuera utlåtandeärenden under åren 1997–2013. Uppgifter fördes in i systemet från år 1997, mer heltäckande från år 1998.

Systemet var parallellt med Museiverkets officiella förvaltningsdiarier. Användningen av datasystemet för dess ursprungliga ändamål upphörde 18.2.2013 då Museiverket tog i bruk ett egentligt ärendehanteringssystem och elektroniskt arkiv. Efter februari 2013 lades bakåt metadata för handlingar och elektroniskt material från olika år in i systemet i samband med Museiverkets arkivs digitaliseringsprojekt. Offentliga ärenden och handlingar kan bläddras i Arkiv- och informationstjänsternas forskningssal och via Museoverkko för registrerade användare.

Kulturmiljöns forskningsrapporter

Uppdateringen av systemet är avslutad och dess data har överförts till Museiverkets arkivtjänst år 2024. Systemet kommer tillsvidare att finnas kvar för bläddring. Katalogiseringen av nya forskningsrapporter i databasen upphörde helt redan år 2017, då man även för deras del övergick till elektronisk ärendehantering och arkivering. I Museiverkets Utlåtanden och beslut kan du bläddra exempelvis i nyare arkeologiska forskningsrapporter.

I systemet katalogiserades olika slags forskningsrapporter, manuskript och andra utredningar som gäller arkeologi, den byggda miljön och etnologi. Merparten av de digitaliserade materialen är offentligt tillgängliga. En del av det digitaliserade materialet finns tillgängligt via Museoverkko för registrerade användare och på kundterminalerna i Museiverkets forskningssal.

Från den byggda miljöns område finns material i systemet främst från 1960-talet och framåt, äldre material har katalogiserats sporadiskt. Arkeologiska forskningsrapporter finns från 1880-talet och framåt, även en del äldre uppgifter ingår. För den historiska arkeologins del katalogiserades forskningsrapporter mer systematiskt i systemet från år 2011.

Det etnologiska materialet som katalogiserats i systemet består huvudsakligen av olika slags manuskript från slutet av 1800-talet och framåt. De etnologiska manuskripten innehåller bland annat olika berättelser, fältmaterial, samlingar från studentnationerna, etnologiska avhandlingar, svar på enkäter från åren 1900–1945, material som gäller de finsk-ugriska folken och fältarbetsmaterial om arbetarkulturen.

Den byggda miljöns ritningsförteckning

Uppdateringen av ritningsförteckningen avslutades år 2010 och den har överförts till MuseumPlus-systemet. Metadata och digitaliserat material av ritningar och kartor finns i MuseumPlus, i Kulturmiljöteckningssamlingen. Arkivets specialmaterial har även katalogiserats ritmappvis i Museiverkets arkivtjänst under Museiverkets serie I KARTAT JA PIIRUSTUKSET.

Förteckningen innehåller metadata om ritningar och enskilda samlingstyper av material som upprättats av Arkeologiska kommissionen och Museiverket. Merparten av materialet gäller den byggda miljön, men förteckningen innehåller också ritningar av fasta fornlämningar. De största enskilda helheter är ritningar som hör till undersökningar och reparationer av medeltida borgar.

En del av de ritningar som nämns i förteckningen finns inte längre i Museiverkets arkiv, till exempel de ryska fortifikationsingenjörstruppernas (VIK) ritningar har överförts till Riksarkivet. Materialet som klassificerats som samlingar av ritningar och kartor har överförts till Museiverkets Bildsamlingar.

Accessionsdiarium

Accessionsdiarium var den Arkeologiska samlingarnas huvudförteckning fram till 24.2.2024. Efter detta överfördes huvudförteckningen till Apuri. I Accessionsdiarium finns grunduppgifter om fynd från år 1829 (KM1) till och med nummer KM44664, inklusive både undersökningsfynd och föremål som överlämnats av privatpersoner. Sedan år 2011 har även historiska fynd registrerats i de arkeologiska samlingarna. Tidigare fynd hör till Nationalmuseums historiska samlingar.

Fyndförteckningarna finns i regel digitaliserade. I de maskinskrivna förteckningarna kan man göra ordsökningar tack vare textigenkänning (OCR). Merparten av de digitaliserade fyndförteckningarna är offentligt tillgängliga online. Av dataskyddsskäl är en del av materialet bara tillgängligt för registrerade yrkesanvändare via Museoverkko. Material med visningsbegränsning kan studeras på kundterminalerna i Museiverkets forskningssal.

Huvudförteckningen finns även i Museiverkets arkivtjänst per arkivenhet (volymer, askar): förteckningen finns i Museiverkets serie Bab Arkeologisten kokoelmien pääluettelo.