Arkeologiska objekt av riksintresse VARK
Museiverket har utarbetat en inventering av arkeologiska objekt av riksintresse, där de viktigaste arkeologiska objekten i Fastlandsfinland har fastställts. 7.11.2024 godkände Statsrådet den som en inventering som avses i de riksomfattande målen för områdesanvändning som grundar sig på markanvändnings- och bygglagen. Totalt 1 391 arkeologiska objekt har valts ut som objekt av riksintresse.
VARK-kohteet
VARK-områdena består av en eller flera arkeologiska objekt av nationell betydelse. Målet har varit att få ett urval av objekt som ger en så bra bild som möjligt av Finlands fornlämningsbestånd, med undantag av landskapet Åland.
Inventeringen baserar sig på de objekt som finns registrerade i det riksomfattande fornlämningsregistret. Fältinspektioner har endast utförts på objekt där informationen antingen var felaktig eller föråldrad.
För mer information om VARK-områdena, deras arkeologiska objekt och slutrapporten för projektet, se VARK-inventeringens datasida.
Konsekvenserna för markanvändningen och miljön presenteras på en separat sida.
Mer detaljerade avgränsningar av platserna kan bäst ses på kartorna i kulturmiljöns tjänsteportal på www.kyppi.fi
Urvalskriterier
VARK-objekten ger en tidsmässigt och regionalt omfattande bild av det arkeologiska kulturarvet i landet per fornlämningstyp. Vid bedömningen av objekt övervägs respektive objekts arkeologiska eller kulturhistoriska betydelse, det vill säga hur bra det manifesterar sin tids fenomen, processer och händelser.
I samband med bedömningen utreds även hur bra objektet har bevarats, dess forskningsmässiga värde och om objektet är särskilt typiskt eller sällsynt på regional eller riksomfattande nivå. Därutöver bedöms objektets arkeologiska mångformighet och arten av omgivningen och landskapet kring objektet.
Inventeringens mål
Avsikten är att åstadkomma en förteckning som statsrådet kan godkänna för inventering enligt de riksomfattande målen för områdesanvändningen i markanvändnings- och bygglagen.
Objekten ska beaktas som utgångspunkt för planeringen av områdesanvändningen.
Målet är en sammanställning som ger en så bra övergripande bild som möjligt av fornåldern i Finland (exklusive landskapet Åland).
Bedömningen och valen görs utifrån uppgifterna i formlämningsregistret. Undersökningar i terrängen har utförts om uppgifterna om objektet har föråldrats eller i övrigt är inexakta.
Projektet genomförs i samarbete med museerna med regionalt ansvar och Forststyrelsen. I styrgruppen medverkar även Kommunförbundet, Helsingfors universitet, Arkeologiska sällskapet i Finland samt undervisnings- och kulturministeriet och miljöministeriet.
Inventoinnin toteutus
Huvudansvaret för inventeringen har legat hos Museiverket, och den har genomförts i samarbete med de regionala museer som ansvarar för kulturmiljöuppgifter och Forststyrelsen.
I styrgruppen har också ingått Kommunförbundet, Helsingfors universitet, Suomen arkeologinen seura (Finska Arkeologiska Sällskapet), undervisnings- och kulturministeriet samt miljöministeriet. Inventeringen har utförts under åren 2018-2024.
Inventeringen omfattar hela Finland med undantag av landskapet Åland, där inventeringen utförs i enlighet med självstyrelselagen för Åland (1144/1991) och landskapslagarna.