Seurasaari 78

Vastuullisuus ja kestävä kehitys

Museoviraston vastuullisuustyön juuret ovat 2020-luvun alussa. Silloin järjestimme ensi kertaa Vihreä kädenjälki -työpajan henkilöstölle ja toteutimme Kaiku-rahoituksella Kestävät virastot -hankkeen. Tutustuimme yhdessä YK:n Agenda 2030 -kestävän kehityksen tavoitteisiin ja selvitimme henkilöstön toiveita vastuullisuustyöhön liittyen. Vuonna 2022 vastuullisuustyömme sai entistä konkreettisemman muodon kestävän kehityksen toimintaohjelman valmistuessa. Lue lisää: Museoviraston kestävän kehityksen toimintaohjelma 2025

Julkaisemme vuosittain vastuullisuusraportin, jossa avataan toimintaamme sidosryhmillemme, kerrotaan vastuullisuustyömme edistymisestä sekä jaetaan käytännön näkökulmia työstämme case-esimerkein. Meillä on kulttuuriperinnön saralla vahva yhteiskunnallinen kädenjälki, josta olemme erityisen ylpeitä. Samaan aikaan teemme tiukasti töitä toiminnastamme aiheutuvan jalanjäljen pienentämiseksi.

Agenda 2030 -tavoitteemme

Kestävän kehityksen toimintaohjelmamme pohjautuu valtionhallinnossa yleisesti käytettyyn YK:n Agenda 2030 -viitekehykseen. Viitekehyksessä on 17 universaalia kestävän kehityksen tavoitetta, joista olemme valinneet viisi meille merkityksellisintä.

Merkittävimmät Agenda 2030 -kädenjälkitavoitteemme ovat

  • eriarvoisuuden vähentäminen (SDG 10)
  • hyvä koulutus (SDG 4)
  • kestävät kaupungit ja yhteisöt (SDG 11)
  • vastuullista kuluttamista (SDG 12)
  • ihmisarvoista työtä ja talouskasvua (SDG 8).

Nämä olemme tunnistaneet toimintamme kannalta erityisen tärkeiksi, samoin kuin omat vaikutusmahdollisuutemme niiden edistämiseksi.

Hiilijalanjälki ja hiilikädenjälki

Jalanjälkemme muodostuu suureksi osaksi toimitiloista. Yhdessä kiinteistöjemme omistajan Senaatti-kiinteistöjen kanssa pyrimme kehittämään toimitilaratkaisuja ympäristöystävällisempään suuntaan. Kulttuuriperinnön suojeleminen ja sen esittäminen vaativat kuitenkin erityisiä tilaratkaisuja ja olosuhdehallintaa. Tasapainottelemme jatkuvasti esineistön säilyttämiseen liittyvien kriteerien ja hiilijalanjälkemme pienentämisen tavoitteiden kanssa, ja pyrimme löytämään sekä esineiden hyvää saavutettavuutta että ympäristöä hyödyttävän ratkaisun.

Asiakkaanamme voit myös vaikuttaa valinnoillasi toiminnastamme aiheutuvaan jalanjälkeen. Voit esimerkiksi vierailla kohteissamme julkisia kulkuvälineitä hyödyntäen sekä yhdistää museovierailuusi muita vastuullisesti valittuja lähiaktiviteetteja ja -palveluita.

Vuonna 2023 aloitimme yhteistyön Ekokompassi-ympäristöjärjestelmän kanssa. Sitä ennen osa kohteistamme, Suomen merimuseo Kotkassa sekä Seurasaaren ulkomuseo ja Kansallismuseo Helsingissä, oli jo mukana Visit Finlandin kehittämässä Sustainable Travel Finland -ohjelmassa - kestävän matkailun kehittämispolulla.

Ekokompassi on meille yksi etappi matkalla STF-merkin saamiseksi. Helsinkiläisistä kohteista Seurasaaren ulkomuseo ja Kansallismuseo ovat mukana myös Helsingin kaupungin Valitse vastuullisemmin -ohjelmassa, joka auttaa kuluttajia, matkailijoita ja kaupunkilaisia valitsemaan kestävämpiä tapoja elää ja viihtyä kaupungissa.

Ekokompassin avulla olemme kartoittaneet kriittisesti toimintaamme sekä valinneet kehityskohteet ja tavoitteet vuosille 2024–2026. Olemme sitoutuneet niihin osana ympäristötyömme kehittämistä ja sen jalkauttamista osaksi organisaation rutiineja.

Ensimmäinen Ekokompassi-auditointi on vuoden 2025 alussa. Auditoinnin läpäistessämme saamme käyttöömme Ekokompassi-sertifikaatin, jonka avulla viestimme yhteistyökumppaneillemme ja asiakkaillemme vastuullisesta toiminnasta.

Lue lisää Ekokompassista

Lue lisää STF-ohjelmasta

Lue lisää Valitse vastuullisemmin -ohjelmasta

Museovirasto sitoutuu organisaationa Ekokompassi-ympäristöjärjestelmän tavoitteisiin ja toimimaan kestävän ympäristön puolesta. Teemme tämän muuttamalla omaa tapaamme toimia ja mahdollistamalla muutosta yhteiskunnassa tietomme ja asiantuntemuksemme kautta.

Sitoudumme

  • vähentämään jätteen määrää ja lisäämään kierrätysastetta, jotta jätekuormamme olisi mahdollisimman pieni
  • parantamaan energiatehokkuutta muun muassa energiatehokkaan kokoelmatyön ja ICT:n avulla
  • matkustamaan ja liikkumaan työn puitteissa mahdollisimman kestävällä tavalla ja vähentämään sidosryhmien tarvetta liikkumiseen toimintamme takia
  • panostamaan hankinnoissa elinkaariajatteluun ja vastuullisuuteen
  • mahdollistamaan muutosta yhteisöissämme ja ympäristössämme aktiivisella vastuullisuus- ja ympäristöviestinnällä sekä ekologisen ulottuvuuden huomioivalla yleisötyöllä
  • jatkamaan oman henkilöstömme ympäristötietoisuuden ja osaamisen kehittämistä viestinnällä ja koulutuksella.