Puhujat

Teemapäivien puhujakaarti koostuu kotimaisista ja kansainvälisistä puhujista.

Huom! Puhujatiedot päivittyvät syys- ja lokakuun aikana. Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Pirjo Hamari museovirasto Helena Ranta

Pirjo Hamari

Pirjo Hamari on koulutukseltaan arkeologi ja toimii kehittämisjohtajana Museoviraston Museoalan kehittäminen -yksikössä. Hän on kulttuuriperintöhallinnon ammattilainen, joka on erityisen kiinnostunut sen vaikuttavuudesta, toimijoista ja kaikkien osallisuudesta kulttuuriperintöön.

Pirjo Hamari toimii ma 4.11.2024 osion 1 moderaattorina.

Kuva: Helena Ranta

Arja Haapakorpi tyoelamatutkija Tampereen yliopisto

Arja Haapakorpi

Arja Haapakorpi on työelämän tutkimukseen ja koulutuspolitiikkaan erikoistunut yliopistotutkija, jonka tutkimuksen painopistealueet ovat viime vuosina olleet yhdistelmätyö, kulttuurialan työ ja sen organisointi pandemian aikana, teknologia ja työn muutos, yliopistotyön muutos sekä koulutuksen tasa-arvo kansainvälisessä vertailussa.

Puheenvuoro ma 4.11.2024 klo 9.35: Teknologia ja työn organisointi – jatkuvuuksia ja muutoksia

Sani margherita

Margherita Sani

Margherita Sani is adjunct professor at the University of Bologna, Department of Visual Arts, Master Degree AMaC – Arts, Museums and Curatorship. She is also project coordinator at NEMO – Network of European Museum Organisations, where she leads the Working Group LEM on museum education.

During her career, Margherita has designed and managed many projects financed by the European Union, in particular about museum education, lifelong learning and intercultural dialogue.

She is an active member of various associations and professional museum networks, including NEMO, ICOM, European Museum Academy.

Puheenvuoro ma 4.11.2024 klo 10.15: “Heritage is a verb!”. A change of paradigm in the cultural heritage sector

1000003719

Tuulia-Tuulia Tummavuori

Tuulia-Tuulia Tummavuoren erityisalaa on kulttuuriperintöalan koulutuspoliittinen edunvalvonta ja työelämätutkimus. Esityksessään Tummavuori käsittelee Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliiton, Suomen museoliiton ja Jyväskylän yliopiston museologian oppiaineen yhteistyössä tekemän museoalan osaamiskyselyn tuloksia.

Puheenvuoro ma 4.11.2024 klo 11.00: Museoalan eri ammattiryhmien erot ja mahdollisuudet osaamisen kehittämisessä

Kalle Kallio

Kalle Kallio

Kalle Kallio johtaa Työväenmuseo Werstasta, joka on työelämän ja sosiaalihistorian valtakunnallinen vastuumuseo. Hän on koulutukseltaan filosofian tohtori ja kasvatustieteiden maisteri. Museoväki tunnetaan museoalan merkittävimpänä työelämätutkimuksena, josta Kallio on vastannut yli kaksikymmentä vuotta.

Puheenvuoro ma 4.11.2024 klo 11.10: Tuore Museoväki-tutkimus

Oikari teemapaivat

Liisa Oikari

Liisa Oikari on erikoistunut museoiden kokoelmanhallintaan sekä kokoelmien monipuoliseen käyttöön, ja innostuu teknologian tuomista mahdollisuuksista. Häntä kiinnostaa museoiden yhteiskunnallinen vaikuttaminen ja osuus kestävyysmurroksen edistämisessä. Hän työskentelee parhaillaan Mannerheim-museon tutkijana.

Liisa Oikari toimii ma 4.11.2024 osion 2 moderaattorina.

Kuva: Tuula Ylikorpi

Sonja Thiel Foto ARTIS Uli Deck klein

Sonja Thiel

Sonja Thiel studied philosophy and history in Leipzig and Berlin and worked as a digital catalyst for artificial intelligence at the Badisches Landesmuseum Karlsruhe. Prior to that, she was the scientific coordinator of the blended learning academy program museOn | further education & network at the University of Freiburg i. Br. In her career, Sonja Thiel has designed and implemented exhibition and collection projects with a focus on outreach, participation and diversity as a curator and project manager. She is currently conducting research on AI and museums at the Dept. of German in Berkeley, California.

Puheenvuoro ma 4.11.2024 klo 12.45: Pain or Gain – or how to integrate AI in a Museum Work environment?

Kuva: artis – Uli Deck

Johanna CV23

Johanna Hautala

Johanna Hautala, Vaasan yliopiston apulaisprofessori, tutkii uusia teknologioita hyödyntäviä luovuuden, tiedon jalostamisen ja innovaatioiden prosesseja ajan, tilan, paikan ja liikkumisen näkökulmista. Hän on johtanut esimerkiksi Koneen säätiön rahoittamaa tutkimushanketta ”Luovuus tekoälyn ajalla” 2020–2024, jossa analysoitiin tekoälyä työssään soveltavien tutkijoiden ja taiteilijoiden luovia prosesseja ajassa ja tilassa.

Puheenvuoro ma 4.11.2024 klo 13.30: Mitä on luovuus tekoälyn ajalla? Esimerkkejä taiteilijoiden ja tekoälyn yhteisestä luovasta prosessista

Siiri Halko kuva Shoothayley

Siiri Halko

Siiri Halko on Aalto-yliopiston elokuvaohjauksen linjalta valmistunut ohjaaja-käsikirjoittaja. Hän on ohjannut
mm. lyhytelokuvat Katharsis Oy (2020) ja Haikara (2021), joka sai ensi-iltansa arvostetussa Clermont-Ferrandin kansainvälisessä kilpailussa ja oli ehdolla parhaan lyhytelokuvan Jussi-palkinnon saajaksi, sekä tv-sarjan Zone B (2022).

Viimeisimpänä Halko on tutkinut yhteistyötä tekoälyn kanssa Ylen kokeellisessa elokuvaprojektissa Koneen Kirjoittama
(2024) ja kehittelee nyt ensimmäistä pitkää fiktioelokuvaa Kaivoa.

Puheenvuoro 4.11.2024 klo 13.55: Voiko tekoäly toimia varteenotettavana taiteellisena työparina? Esimerkkinä elokuvan käsikirjoittaminen

Kuva: Shoothayley

Saarikoski05 medium

Lauri Saarikoski

Lauri Saarikoski työskentelee Ylen arkistossa työn, osaamisen ja työkalujen kehittämisen parissa. Hänellä on runsaasti kokemusta metatiedon tuotantoon ja media-arkistoihin liittyvistä tekoälykokeiluista ja -projekteista.

Puheenvuoro ma 4.11.2024 klo 14.20: Tekoälyjä arkityöhön: kokemuksia ja polkuja eteenpäin

Kuva: Yle Kuvapalvelu

Uula Neitola teemapaivat

Uula Neitola

Uula Neitola on tiedeviestijä, historioitsija ja kulttuuriperintöalan ammattilainen. Hän työskentelee viestinnän asiantuntijana Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituutit ry:ssä. Uula on tarttunut tutkimuksissaan, puheenvuoroissaan ja esiintymisissään museo- ja kulttuuriperintöalan ammattilaisuuden muutoksen mahdollisuuksiin ja haasteisiin erityisesti nuorten ammattilaisten näkökulmasta kotimaassa ja kansallisesti.

Uula Neitola toimii ma 4.11.2024 ohjelman osion 3 moderaattorina.

Rotkirch

Anna Rotkirch

Anna Rotkirch toimii tutkimusprofessorina ja tutkimusjohtajana Väestöliiton tutkimuslaitoksella. Hän tutkii Suomen väestönmuutosta ja syntyvyyden laskun syitä strategisen tutkimusneuvoston NetResilience-konsortiossa. Rotkirch on myös toiminut Sanna Marinin ja Petteri Orpon hallitusten väestöpoliittisena selvityshenkilönä.

Puheenvuoro ma 4.11.2024 klo 15.15: Lapsuus ja sukupolvien väliset suhteet tulevaisuuden Suomessa

Mukana keskustelussa ma 4.11.2024 klo 15.45: Tulevat sukupolvet

Jenna Mutanen

Jenna Mutanen

Jenna Mutanen on museo- ja kulttuuriperintöalalle kouluttautuva kulttuuriantropologian opiskelija Oulun yliopistosta. Hän toimii tällä hetkellä Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliiton MAL:n hallituksen opiskelijaedustajana alan opiskelijoiden edunvalvonnan parissa.

Opintojensa ohessa hän on työskennellyt eri museoissa asiakaspalvelu-, museoassistentti- ja opastustehtävissä. Museo- ja kulttuuriperintökentällä Mutanen on erityisesti kiinnostunut saavutettavuuden, inkluusion ja moniäänisyyden teemoista.

Mukana keskustelussa ma 4.11.2024 klo 15.45: Tulevat sukupolvet

Andreas koivisto

Andreas Koivisto

Andreas Koivisto on Vantaan kaupunginmuseon arkeologi. Hän on kirjoittanut useita paikallishistoriasta sekä esihistoriasta kertovia yleistajuisia teoksia ja saanut niistä useita palkintoja. Viimeisin, yhdessä taiteilija Tom Björklundin kanssa tehty lastenkirja Ikikallion tarinoita palkittiin muun muassa vuoden 2024 tiedonjulkistamisen valtiopalkinnolla. Koivisto on myös aktiivisesti kiertänyt vantaalaisia kouluja puhumassa seudun historiasta.

Mukana keskustelussa ma 4.11.2024 klo 15.45: Keskustelu: Tulevat sukupolvet

Kuva: Antti Yrjönen/Vantaan kaupunginmuseo

Martina Marti kuva Emma Suominen

Martina Marti

Martina Marti on teatterintekijä, moninaisuusasiantuntija ja kääntäjä. Taiteilijana Martina kirjoittaa, ohjaa ja tuottaa teatteriesityksiä; hänen keskeisimpiin teoksiinsa kuuluu yhdelle katsojalle kerrallaan esitetty esitys Hamlet private, jonka hän toisinaan näyttelee myös itse.

Vuosina 2017–2019 Martina työskenteli Kulttuuria kaikille -palvelun moninaisuuskouluttajana ja koulutti sekä taide- ja kulttuurilaitoksia että tulevia moninaisuusagentteja. Nykyään hän tuottaa moninaisuuskoulutuksia monenlaisille organisaatioille, kuten teattereille, museoille, rahoittajille ja yhdistyksille.

Mukana keskustelussa ma 4.11.2024 klo 15.45: Tulevat sukupolvet

Kuva: Emma Suominen

Ikonen Veera kuva Otto Virtanen

Veera Ikonen

Veera Ikonen on ihmisyydestä, tarinoista ja kohtaamisista syttyvä palkittu luova tuottaja, mediantekijä ja kirjailija.

Viime vuodet hän on omistautunut yhteisöjen hyvinvoinnin vahvistamiseen ja kehittänyt menetelmiä, joilla nuorten osallisuutta ja myönteistä vuorovaikutusta lisätään.

Veera Ikonen toimii keskustelun vetäjänä ti 5.11.2024 klo 9.00: Myytinmurtajat

Kuva: Otto Virtanen

Tiina R kuva Sami Parkkinen

Tiina Rauhala

Tiina Rauhala on Suomen valokuvataiteen museon näyttelyintendentti. Viimevuosien uudet opinnot sosiaalipsykologian ja psykologian parissa ovat vieneet hänet henkilöstöhallinnon ja henkilöstöjohtamisen maailmaan. Rauhala työskentelee vuoden 2025 loppuun asti intendentin työn ohella myös Museoviraston HRD-asiantuntijana työkenttänään henkilöstöhallinnon kehittämis-, ja suunnittelutehtävät.

Häntä kiinnostaa erityisesti esihenkilötyön tukeminen, yhteisöjen dynamiikka, työyhteisön rakentavan dialogin vahvistaminen sekä rohkeus yhdessä kohdata ja selvitä haasteista.

Mukana keskustelussa ti 5.11.2024 klo 9.00: Myytinmurtajat

Kuva: Sami Parkkinen

Tiitus Uusoksa

Tiitus Uusoksa

Tiitus Uusoksa työskentelee Suomen kansallismuseossa tuottajana. Hänen työnsä keskittyy vuonna 2027 uudistuneena avautuvan Kansallismuseon uuteen toimintamalliin: mm. tuotantojen tekemisen tapoihin, kumppanuuksiin, palveluihin ja asiakaslähtöisyyteen.

Uusoksa on koulutukseltaan kulttuurituottaja, ja ennen museoiden maailmaan hyppäämistä työskennellyt tapahtumien ja kansalaisjärjestöjen parissa.

Mukana keskustelussa ti 5.11.2024 klo 9.00: Myytinmurtajat

Kuva: Tiitus Uusoksa

Johanna Latvamaki

Johanna Latvamäki

Vastuumuseotutkija Johanna Latvamäki työskentelee alueellisen museotyön parissa Oulun museo- ja tiedekeskukseen kuuluvassa Pohjois-Pohjanmaan museossa. Osallisuus, yhteisöllisyys, kissat ja kulttuuri kaikkinensa ovat Latvamäen sydäntä lähellä.

Mukana keskustelussa ti 5.11.2024 klo 9.00: Myytinmurtajat

Kuva: Mika Friman, Oulun museo- ja tiedekeskus/Oulun taidemuseo

Elina Pylsy Komppa

Elina Pylsy-Komppa

Elina Pylsy-Komppa työskentelee Merikeskus Vellamossa Kymenlaakson museon kuva- ja asiakirjakokoelmasta vastaavana tutkijana. Hänen tontilleen kuuluu myös Merivartiomuseon kokoelmat. Pylsy-Komppa pitää työssään eniten arkiston asiakaskohtaamisista. Kokoelmatyössä häntä inspiroi hetket, kun jostain pienestä valokuvan yksityiskohdasta aukeaa koko tarina.

Mukana keskustelussa ti 5.11.2024 klo 9.00: Myytinmurtajat

Kuva: Kerttu Penttilä

Marianne Koski kuvaaja Maritta Roslakka

Marianne Koski

Marianne Koski työskentelee museoalan hallinnon ja kehittämisen prosessien (muun muassa vastuumuseoiden kanssa tehtävä yhteistyö, valtionavustukset ja -osuudet, museoiden arviointi ja vertaiskehittämisfoorumi) parissa Museovirastossa.

Marianne on Sydämellinen Virkamies ja Erikoinen Asiantuntija, jonka mielestä parasta kehittäjän työssä on se, että sitä saa tehdä jatkuvassa vuorovaikutuksessa ja yhdessä museo- ja kulttuuriperintöalan kollegoiden ja toimijoiden kanssa.

Marianne Koski toimii 5.11.2024 osion 5 moderaattorina.

Kuva: Maritta Roslakka

Miira Heinio

Miira Heiniö

Miira Heiniö on sosiaalipsykogi, joka valmentaa, kehittää ja tutkii työyhteisöjä ja organisaatioita luottaen siihen, että jokainen on oman työnsä paras asiantuntija ja että työyhteisöillä on vastaukset toimintansa järjestelemiseen parhaalla mahdollisella tavalla.

Hän nauttii voidessaan tuoda työyhteisöille toimivia työkaluja, teoriamalleja ja ajattelua jäsentäviä kysymyksiä työyhteisön toimivuuden kehittämiseksi, työn sujuvuuden edistämiseksi ja toiminnan jatkuvuuden turvaamiseksi.

Puheenvuoro ti 5.11.2024 klo 12.30: Resilientin työyhteisön rakentaminen

Kuva: Pirita Männikkö / Työterveyslaitos

Laura Koski 2023

Laura Koski

Laura Koski on Iisalmen kaupungin markkinointi- ja viestintäsuunnittelija, jonka sydän sykkii merkitykselliselle markkinoinnille ja vaikuttavalle viestinnälle.

Laura vastaa Iisalmen kaupungin ja 30 yritys- ja oppilaitoskumppanin yhteisestä By Iisalmi -brändistä, joka pyrkii teoillaan ja viesteillään ratkomaan seudun veto- ja pitovoimahaasteita. By Iisalmi -verkosto on asettanut tavoitteeksi luoda Iisalmesta maailman ensimmäisen kiireneutraalin seutukaupungin, jossa hyvinvoinnista syntyy uutta osaamista ja innovaatioita.

Osana kiireneutraaliustavoitetta verkosto on antanut yhdessä Työterveyslaitoksen kanssa monoa multitaskaukselle – siitä kuulet lisää Lauran puheenvuorossa, ja innostut kenties itsekin haukkaamaan potun kerrallaan!

Puheenvuoro ti 5.11.2024 klo 13.00: Tapausesimerkki: Matkalla kohti kiireneutraalia Iisalmea: monoa multitaskaukselle

Portrai Anni Venalainen photo by Ilona Juntura

Anni Venäläinen

Anni Venäläinen on Porin taidemuseon johtaja ja Frame Contemporary Art Finland -säätiön hallituksen jäsen. Koulutukseltaan hän on taiteen maisteri ja toiminut kuraattorina myös vapaalla kentällä. Ennen taidemuseon johtajaksi siirtymistään työskennellyt monipuolisesti yleisötyön ja näyttelysuunnittelun parissa. Tapausesimerkissä kuulemme kuinka Porin taidemuseossa on koko henkilökunnan yhteisen strategiatyön avulla päästy yli vuonna 2021 tapahtuneen tulipalon aiheuttamasta kriisistä ja suunnattu ajatukset kohti museon tulevaisuutta.

Puheenvuoro 5.11.2024 klo 13.15: Tapausesimerkki: Strategiatyö kriisin selättämisen välineenä

Kuva: Ilona Juntura

Satu Stahlberg

Satu Ståhlberg

Satu Ståhlberg on Lappeenrannan museoiden näyttelyt ja yleisötyö -yksikön intendentti, tiimimestari, aivotyöagentti ja museon tyhy-tiimin jäsen. Hän on toiminut Lappeenrannan museoissa pitkään erilaisissa tehtävissä, kuten kv-hankkeissa, amanuenssina ja vuodesta 2009 lähtien intendenttinä.

Puheenvuoro ti 5.11.2024 klo 13.30: Tapausesimerkki: Aivotyöagentit työyhteisön kognitiivisen ergonomian asialla

Kaisa Vuorinen

Kaisa Vuorinen

Kaisa Vuorinen on startup -yritys Positive Learning Oy:n perustaja, tietokirjailija ja luennoitsija. Hän on kiertänyt maailmaa viimeiset kymmenen vuotta ja puhunut myönteisyyden ja kannustamisen voimasta. Vuorinen on tutkinut vahvuuksia ja hyvinvointia sekä kirjoittanut tietokirjoja aiheesta. Hän innostuu ihmisten kohtaamisesta ja myötätuntoisen kulttuurin rakentamisesta.

Puheenvuoro ti 5.11.2024 klo 15.00: Hyvän huomaaminen työpaikoilla: luonteenvahvuudet, arvostus ja myötätunto

Kuva: Jani Laukkanen