VARK - Valtakunnallisesti merkittävät arkeologiset alueet

Sivun sisällysluettelo
Kristiina Astuvansalmi Yleiskuva Helena Taskinen D47511
Astuvansalmen kalliomaalaukset. Kuva: Helena Taskinen, Museovirasto

VARK - Valtakunnallisesti merkittävät arkeologiset alueet

Museovirasto on laatinut valtakunnallisesti merkittävien arkeologisten kohteiden inventoinnin. Hankkeessa on määritetty manner-Suomen merkittävimmät arkeologiset kohteet. Valtioneuvosto hyväksyi se maankäyttö- ja rakennuslakiin perustuvien valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden tarkoittamaksi inventoinniksi 7.11.2024.

VARK-alueet koostuvat yhdestä tai useammasta valtakunnallisesti merkittäväksi arvioidusta arkeologisesta kohteesta. Tavoitteena on ollut saada aikaan kohdevalikoima, joka antaa mahdollisimman hyvän kokonaiskuvan Suomen muinaisuudesta Ahvenanmaan maakuntaa lukuun ottamatta.

Inventoinnin lähtöaineistona ovat olleet valtakunnalliseen muinaisjäännösrekisteriin rekisteröidyt kohteet. Maastotarkastuksia on tehty vain kohteilla, joiden tiedot ovat olleet joko epätarkat tai vanhentuneet.

VARK-alueisiin sekä niiden arkeologisiin kohteisiin sekä hankkeen loppuraporttiin voit tutustua sivulla VARK-inventoinnin aineistot.

Vaikutukset maankäyttöön ja ympäristöön on esitelty omalla sivullaan.

Kohteiden tarkemmat rajaukset näkyvät parhaiten Kulttuuriympäristön palveluikkunan kartoissa osoitteessa www.kyppi.fi

VARK-kohteet muodostavat ajallisesti, alueellisesti ja muinaisjäännöstyypeittäin kattavan kuvan maamme arkeologisesta kulttuuriperinnöstä. Kohteiden arvioinnissa pohditaan sitä, mikä on kohteen arkeologinen tai kulttuurihistoriallinen merkitys eli miten hyvin se ilmentää oman aikakautensa ilmiöitä, prosesseja ja tapahtumia.

Arvioinnin yhteydessä selvitettiin myös, miten hyvin kohde on säilynyt, mikä on sen tutkimuksellinen arvo ja onko kohde alueellisesti tai valtakunnallisesti erityisen tyypillinen tai harvinainen. Lisäksi arvioitiin kohteen arkeologista monimuotoisuutta sekä sitä, minkälainen on sen ympäristö ja maisema.

Tavoitteena on ollut määrittää valtakunnallisesti merkittävät arkeologiset kohteet tavalla, jonka valtioneuvosto voi hyväksyä maankäyttö- ja rakennuslakiin perustuvien valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden tarkoittamaksi inventoinniksi. Kohteet tulee huomioida yhtenä alueidenkäytön suunnittelun lähtökohtana.

Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet (VAT) ovat osa maankäyttö- ja rakennuslain (MRL 132/1999) mukaista alueidenkäytön suunnittelujärjestelmää. Niillä mm. hallitaan päästöjä, turvataan luonnon monimuotoisuutta ja kulttuuriympäristön arvoja sekä parannetaan elinkeinojen uudistumismahdollisuuksia. Ne tulee ottaa huomioon valtion viranomaisten toiminnassa, maakuntien suunnittelussa ja muussa alueidenkäytön suunnittelussa.

Inventoinnin toteutuksen päävastuu on ollut Museovirastolla, ja se on tehty yhteistyössä kulttuuriympäristötehtäviä hoitavien alueellisten vastuumuseoiden sekä Metsähallituksen kanssa.

Ohjausryhmässä ovat olleet mukana myös Kuntaliitto, Helsingin yliopisto, Suomen arkeologinen seura sekä opetus- ja kulttuuriministeriö ja ympäristöministeriö. Inventointi on toteutettu vuosien 2018–2024 aikana.

Inventointi kattaa koko Suomen lukuun ottamatta Ahvenanmaan maakuntaa, jonka alueella toimitaan maakunnan itsehallintolain (1144/1991) ja maakuntalakien mukaisesti.