Keramiikan pala. Kuvaaja: Päivi Kankkunen

Arkeologisista löydöistä ilmoittaminen

Luonnon- ja kulttuuriympäristöissä liikkuvat löytävät vuosittain vedestä ja maalta erilaisia menneisyyden ihmisen tekemiä esineitä ja rakennelmia ja niiden jäännöksiä. Niitä havaitaan usein rakennus- ja metsätöiden yhteydessä. Paljon löytöjä tulee esiin myös arkeologiaan liittyvässä harrastustoiminnassa. Löydöistä ilmoitetaan Museovirastoon.

Kaikki arkeologiset esinelöydöt ja kohteet kertovat menneisyyden ihmisen elämästä Suomessa. Sen vuoksi niiden säilyminen on tärkeää niin nykyään elävien kuin tulevien sukupolvien kannaltakin. Esineet ja kohteet muodostavat yhdessä kokonaisuuden. Se pyritään säilyttämään joko paikan päällä mahdollisimman koskemattomana tai kokoelmissa, arkistoissa ja näyttelyissä järjestelmällisesti tallennettuna ja esiteltynä

Olemme ottaneet käyttöön ilmoitus- ja palautepalvelu Ilpparin. Ilpparin kautta kansalaisten on mahdollista ilmoittaa löytämiään arkeologisia kohteita ja esineitä Museovirastolle ja alueellisille vastuumuseoille. Verkossa toimiva ilmoituspalvelu korvaa sähköpostilla tehtävät ilmoitukset sekä paperisen kysymyslehden, jonka avulla havainnoista on kerätty lisätietoa.

Ilppari löytyy Museoviraston Kulttuuriympäristön palveluikkunasta, www.kyppi.fi/ilppari.

Löytöilmoituksen saavuttua Museovirastossa tai alueellisessa vastuumuseossa selvitetään, onko kyse muinaismuistolain (295/1963) tarkoittamista irtaimista muinaisesineistä vai rauhoitetuista kiinteistä muinaisjäännöksistä. Ilmoittaja saa tarvittaessa lisätietoa ja -ohjeita esimerkiksi siitä, miten löytöpaikalla jatkossa toimitaan.

Kun havaitset maastossa arkeologisen, ennestään tuntemattoman kohteen, havainnoi mahdollisimman tarkasti löytöpaikan havaitsemiasi rakenteita, maastomuotoja, maaperää ja ympäristön kasvillisuutta. Ota kohteesta valokuvia tai tee sitä kuvaileva piirros.

Paikalla ei tule kaivaa maata, purkaa jäännöksiä tai muutoinkaan vahingoittaa kohdetta esimerkiksi kohteen iän ja tarkoituksen tarkemmaksi selvittämiseksi tai esineiden löytämiseksi.

Selvitä kohteen tarkka paikka ja mahdollisuuksien mukaan paikan sijaintitiedot myös koordinaattitietoina, ETRS-TM35FIN -koordinaattijärjestelmän mukaisesti.

Ilmoita tiedot löytyneestä kohteesta ensisijaisesti ilmoituspalvelu Ilppariin www.kyppi.fi/ilppari), tarvittaessa myös suoraan aluevastuumuseoon (Alueelliset vastuumuseot - Museovirasto) tai museovirastoon kirjaamoon (kirjaamo@ museovirasto.fi).

Ota huomioon seuraavat asiat ilmoittamisen yhteydessä:

1. Kuvaile mahdollisimman tarkasti löytöpaikan maastomuotoja, maaperää, havaitsemiasi rakenteita ja ympäristön kasvillisuutt.

2. Kerro kohteen tarkka paikka ja ilmoita mahdollisuuksien mukaan paikan sijaintitiedot koordinaattitietoina (ETRS-TM35FIN -koordinaattijärjestelmän mukaan). Voit tehdä sijaintipaikasta myös karttapiirroksen ja toimittaa sen Museovirastoo.

3. Toimita Museovirastoon valokuva kohteesta tai sitä kuvaileva piirros, jos mahdollist.

Kun havaitset vedessä, rannassa tai kosteikossa vanhan hylyn, hylyn osan, laiturirakenteen tai muun arkeologisen kohteen, tee havaintoja kohteen ulkomuodosta, koosta ja materiaalista. Merkitse tiedot muistiin mahdollisimman pian tai heti sukelluksen jälkeen.

Yli sata vuotta sitten uponneeksi oletettavan hylyn tai hylyn osan löytymisestä on muinaismuistolain mukaan ilmoitettava viipymättä Museovirastolle.

Paikalla ei tule kaivaa, siirrellä tai purkaa rakenneosia tai nostaa esineitä. Vedessä pitkään olleet esineet ja rakenneosat vahingoittuvat tai jopa tuhoutuvat, jos ne pääsevät kuivumaan hallitsemattomasti ilman konservaattorin käsittelyä.

Selvitä kohteen tarkka paikka ja paikan sijaintitiedot myös koordinaattitietoina, ETRS-TM35FIN – tai WGS84 -koordinaattijärjestelmän mukaisesti. Ota talteen tieto sijaintisyvyydestä ja tee havaintoja pohjan laadusta ja löytöympäristöstä. Jos mahdollista, ota kuvia tai tee piirros.

Ilmoita tiedot löytyneestä kohteesta ensisijaisesti ilmoituspalvelu Ilppariin www.kyppi.fi/ilppari), tarvittaessa myös suoraan aluevastuumuseoon (Alueelliset vastuumuseot - Museovirasto) tai museovirastoon kirjaamoon (kirjaamo@ museovirasto.fi).

Alle sata vuotta sitten uponneen sotalaivanhylyn tai siihen kuuluvan irtaimiston löytäjän tulee ilmoittaa löydöstään Sotamuseoon. Suomen aluevesillä olevat sotalaivanhylyt ovat kansallisuudesta riippumatta Puolustusvoimien hallinnassa. Sotamuseo myöntää sukelluslupia näihin hylkyihin. Sotamuseon yhteystiedot ovat: sotamuseo@mil.fi, puh. 0299 53 0241 tai 0299 53 0251.

100-vuotias ja sitä vanhempi löydetty esine tai sellaisen palanen ilmoitetaan välittömästi Museovirastoon löytöpaikkaa koskevine tarkempine tietoineen.

Jos esine on hauras ja vaarassa rikkoutua, on paras jättää se maahan ja ilmoittaa siitä vain löytötiedot. Löydöt toimitetaan Museovirastoon puhdistamattomina. Esineen turhaa koskettelua tulisi välttää.  

Löytöpaikkaa ei tule kaivaa useampien löytöjen paljastamiseksi, sillä se voi olla muinaismuistolain rauhoittama kiinteä muinaisjäännös. Kiinteällä muinaisjäännöksellä ei saa kaivaa maata ilman lain nojalla annettua lupaa. Museovirastossa selvitetään löydön tarkastelun yhteydessä, onko löytöpaikka kiinteä muinaisjäännös.

Jos löydetty esine on iältään 100 vuotta nuorempi eikä sen omistaja ole tiedossa, kyseessä on löytötavaralain (778/1988) tarkoittama löytötavara. Löytötavaroihin liittyvät asiat hoidetaan poliisiviranomaisen kanssa. Ensimmäistä maailmansotaa nuorempi sotilaallinen materiaali ilmoitetaan puolustus-, poliisi-, raja- tai tulliviranomaiselle.  

Ohjeet esinelöydöstä ilmoittamiseen.