Prinssit Hartolan kuningaskunnassa 1988
Lehtikuvaaja Anja Halla tallensi tunnelmat.
Väkeä on vaeltanut Purrin eli Olkkolan taloon Vuorenkylään sankoin joukoin. Ison talon ovi on kutsuvasti sepposen selällään. Pitopöytä on katettu pihalle, ja kansa jonottaa lohisoppaa. Aurinko paistaa. Hartolan kuningaskunnassa on kesäjuhlat.
Ruotsin kuningas Kustaa III nimesi Hartolan vuonna 1784 kruununprinssi Gustav Adolfin nimikkopitäjäksi. Tästä juontaa juurensa Hartolan ruotsinkielinen nimi Gustav Adolfs, mikä kansan suussa vääntyi muotoon Kustavus. Ikiaikainen Hartola-nimi piti kuitenkin pintansa, ja niinpä 10.11.1987 kunnanisät julistivat Hartolan kuningaskunnaksi.
Lohisoppa on syöty ja samppanjat juotu. On juhlapuheen aika. Hartolan kunnanjohtaja Taisto Pölkki rapisuttelee papereitaan ja aloittaa puheen. Hyväntuuliset kunniavieraat kuuntelevat tuvan portailla. Ja voi hyvät hyssykät! Ketkä siinä seisovatkaan! Tuulitakin alta paljastuu Monacon prinssi Albert vierellään naurava Jordanian prinssi Abdullah. Kuninkaallisilla vierailla on käsissään Peltosen sukset ja tuohitorvi.
Vuorenkylässä on 1980-luvulla kauppa, posti ja 15 oppilaan kyläkoulu. Mikä tuo kaukaisten maiden kuninkaalliset pikkuruiseen Vuorenkylään maailman laidalle elokuisena lauantaina 1988? Vauhdin hurma, paljastaa sanomalehti Itä-Häme 27.8.1988. Prinssi Abdullah on ralliautoilun kolminkertainen Jordanian-mestari ja prinssi Albert puolestaan on osallistunut jo kahdesti Pariisi-Dakar-ralliin.
Jyväskylän Suurajot ovat meneillään. Prinssit Albert ja Abdullah laskeutuvat helikopterilla Purrin talon pellolle seuraamaan rallin erikoiskoetta. Vastassa ovat kaikki Vuorenkylän 15 koululaista ja innokkaat lehtikuvaajat. Itse tehdyt Monacon ja Jordanian liput liehuvat ja salamavalot välähtelevät.
Jyväskylän Hotelli- ja ravintolakoulu on keittänyt 100 litraa lohisoppaa, joka maistuu sekä kuninkaallisille että 150 kutsuvieraalle.
Kuninkaallisen seurueen saattajina toimivat Suurajojen järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Kari O. Sohlberg ja kenraaliluutnantti Ermei Kanninen. Sotilasuran ohella Kanninen toimi pitkään autourheilun kansainvälisissä johtotehtävissä, ja vuosien ajan hän oli vakiovieras Monte Carlon rallissa. Sanomalehti Itä-Hämeessä kerrotaan, että ranskan kielen taitoisena Kanninen esitti Monacon ruhtinas Rainierille vierailukutsun Jyväskylän Suurajoihin. Ruhtinas lähetti kuitenkin prinssi Albertin edustajakseen.
Harvinaiset vieraat saavat isänniltään muistolahjoja. Itä-Hämeen lehtikuvaaja Anja Halla kertoo, että Peltosen suksia valmistettiin 1980-luvulla Hartolan tehtaalla. Luonnollisesti arvovieraita halutaan muistaa paikallisella tuotteella, vaikka onkin kesä. Kunnanjohtaja Pölkki antaa Hartolan 200-vuotismitalit ja Vuorenkylän kylätoimikunnan puheenjohtaja Esko Hokkanen tuohitorvet. Ennen Lempään erikoiskoetta paikallisen Purnuvuoren laskettelukeskuksen rakennustyöt aloitetaan kuninkaallisella tuohitorven töräytyksellä.
Teksti: Raija Linna
Kamera 3/2021
Monacon ja Jordanian prinssit laskeutuvat helikopterilla Purrin talon pellolle Vuorenkylään. Tytöt heiluttavat Jordanian lippuja kuninkaallisille vieraille. Kuva: Anja Halla / Itä-Häme / Journalistinen kuva-arkisto JOKA (JOKAIH3D8:6)
Jordanian prinssi Abdullah (vas:lla) ja Monacon prinssi Albert ovat saaneet Peltosen sukset ja tuohitorven muistoksi vierailustaan Vuorenkylään 26.8.1988. Hartolan kunnanjohtaja Taisto Pölkki (2. oik:lta) pitää puheen kuninkaallisille vieraille. Kuva: Anja Halla / Itä-Häme / Journalistinen kuva-arkisto JOKA (JOKAIH3D8:3)