Heinolan miesten kohtauspaikka, Maneli, Torikadun ja Kauppakadun kulmassa. Kuva: Anja Halla / Itä-Häme / Journalistinen kuva-arkisto JOKA / Museovirasto. Objektinumero: JOKAIH3A17:1
Heinolan miesten kohtauspaikka, Maneli, Torikadun ja Kauppakadun kulmassa. Kuva: Anja Halla / Itä-Häme / Journalistinen kuva-arkisto JOKA / Museovirasto (JOKAIH3A17:1)

Pikku Pietarin kaupunki

Anja Hallan katukuvista rakentuu 20 vuoden mittainen reportaasi Puu-Heinolasta.

Herra valokuvaajan, kelloseppämestarin, parturineitien ja kangaskauppiaan liikkeet olivat samassa talossa, missä Pietari asui. Pikkukadun varrella olevassa rakennuksessa ei ollut muita liikkeitä kuin leskiämmä Vetterantin pieni sekatavarakauppa. Piharakennuksen toisessa päässä oli läkkisepän verstas ja huusit ja toisessa Pietarin ja hänen isänsä hellahuone.

Anja Hallan mustavalkoiset valokuvat Puu-Heinolasta ovat kuin suoraan pakinoitsija Aapelin romaanista Pikku Pietarin piha. Halla oli sanomalehti Itä-Hämeen valokuvaaja 1963–1998. Vuosien varrella hän tallensi lehtikuviinsa Heinolan puukorttelit ja elämänmenon, joita ei enää ole.

K. Markkasen vuodevaate- ja tekstiililiikkeessä Savontiellä on muuttomyynti. Viereinen Heinolan kirja-aitta näyttää jo tyhjältä. Seppäläisen kenkäkaupassa Kauppakadulla on tyhjennysmyynti. Seinässä lukee: talo puretaan.

Halla on elänyt muutoksen. Hän on kokija ja näkijä. Kuvat kertovat omakohtaisia tarinoita, ja katse on inhimillinen ja lämmin. Hän ei tee kuvausjärjestelyitä vaan tarkkailee ja dokumentoi.

Halla kameransa kanssa on tuttu näky Heinolan kaduilla, ja ihmiset menevät menojaan. Äiti kiiruhtaa kotiin vetäen lasta kelkassa perässään. Naapurin poika polkupyörän selässä vilkaisee uteliaasti Hallaa ja samalla valokuvan katsojaa, mutta polkee eteenpäin.

Hallan kuvissa näkyvät kauniit kuistit, koristeelliset ikkunat, kivijalat, sisäpihat ja lauta-aidat. Vuokrakasarmin pihalla on kaivo ja pyykinkuivaustelineet. Elämän jäljet näkyvät. Räystäs on vinossa, ränni rikki, ikkunanpuitteet rapistuneet ja seinämaali haalistunut. Lumi kätkee alleen vetoisat huoneet ja tuperkkelin.

Valokuvat Heinolan purkamisesta ja rakentamisesta ovat uutiskuvia, jotka on julkaistu sanomalehti Itä-Hämeessä.

Vuonna 1985 Halla kokosi näyttelyn kadonneesta Heinolasta Heinolan kaupunginmuseoon. Mustavalkokuvat 1965–1985 katsovat menneeseen maailmaan. Rantakasino seinämaalauksineen on purettu, Tuukkasen talo on purettu, Paalasen talo on purettu, Niemelän kartano on purettu, Kolin kortteli Harjukadulla, Heinolan Osuuskaupan talo torin laidalla, purettu, purettu, kertovat kuvatekstit.

Katukuvista rakentuu 20 vuoden mittainen reportaasi pikkukaupunkimiljöön muutoksesta ja yhden aikakauden lopusta. Näyttely oli uudestaan esillä Heinolan kaupunginmuseossa 28 vuotta myöhemmin vuonna 2013.

Hallan kuvat muistuttavat vanhempaa sukupolvea elämästä, jota elettiin, ja kertovat uudelle sukupolvelle maailmasta, jota ei enää ole. Valokuvat sitovat historian nykyaikaan hämmästyttävällä tavalla. Näyttely puhuttelee heinolalaisia.

”Puutalojen ja puutarhojen ystävällinen elämänympäristö on nyt poissa”, sanoo Halla näyttelystä kertovassa lehtiartikkelissa 1985 ja ihmettelee, tätäkö heinolalaiset todella halusivat.

Teksti: Raija Linna

Kamera 2/2020

Seppäläisen kenkiä ostettiin 1980-luvun vaihteeseen asti perinteikkäästä puutalosta Kauppakadun ja Virtakadun kulmasta. Kuva: Anja Halla / Itä-Häme / Journalistinen kuva-arkisto JOKA / Museovirasto

Seppäläisen kenkiä ostettiin 1980-luvun vaihteeseen asti perinteikkäästä puutalosta Kauppakadun ja Virtakadun kulmasta. Kuva: Anja Halla / Itä-Häme / Journalistinen kuva-arkisto JOKA / Museovirasto (JOKAIH3A:25)