Löytöjen pakkaaminen

Kaivauslöydöt on toimitettava kokoelmiin pakattuina siten, että ne voidaan sellaisinaan varastoida. Löydöt pakataan pieniin pahvirasioihin (ns. terapialaatikot), joita valmistaa mittojen mukaan eri pakkausvalmistajat. Esineet suojataan tarvittaessa hapottomalla valkoisella silkkipaperilla tai muulla soveltuvalla hapottomalla materiaalilla.

Asbestikeramiikka pakataan ilmatiiviisiin LD-polyeteenistä valmistettuihin muovipusseihin, ja laitetaan pussissa terapialaatikkoon.

Löytörasiassa on oltava lappu, johon on merkitty kaivauspaikka, esineen KM-pää- ja alanumero (kaivauksenjohtajan nimi ja tutkimusvuosi ja tarpeen mukaan muita tietoja). Lappu sijoitetaan siten, että se pysyy pakkauksessa ja että sen voi lukea avaamatta pakkausta; sitä ei kuitenkaan saa nitoa kiinni pakkaukseen. Löydöt tulee hauraimpia esineitä lukuun ottamatta pakata siten, että niiden pintapuolinen tarkastelu on mahdollista purkamatta pakkauksia.

Rasiat pakataan mataliin ruskeisiin ns. pahvitarjottimiin (pahvilaatu VP2). Kokoelmien käyttämä laatikkokoko on 410 x 270 mm, korkeusvaihtoehtoja on neljä: 40, 60, 100 ja 170 mm. Yksittäisille, poikkeavan kokoisille löydöille voi teettää yksilölliset laatikot. Laatikoiden päällä tulee olla kooltaan 420 x 285 mm:n kokoinen kansilevy (ei reunallista kantta). Perinteinen pakkaamisjärjestys on lähtien laatikon vasemmasta etunurkasta (”lounaiskulmasta”) edeten kohti ”itää” eli vasemmalta oikealle. Löydöt pakataan vain yhteen kerrokseen ja niin tiivisti kuin mahdollista ilman, että esineet joutuvat puristuksiin. Laatikon päätyyn kiinnitetään kupariklemmareilla kartonkiliuska, johon on kirjoitettu siististi tutkimuskohteen nimi, kaivauksenjohtajan nimi ja tutkimusvuosi sekä laatikossa olevien löytöjen KM-pää- ja alanumerot.

Narulla tai kelmulla pinoiksi sidotut löytölaatikot toimitetaan Museoviraston arkeologisiin kokoelmiin (Sturenkatu 2a, Helsinki). Sovi löytöjen toimittamisesta etukäteen sähköpostitse ark.kokoelmat@museovirasto.fi.

Arkeologisten kokoelmien yleisimmin käyttämät laatikkokoot