Sturenkatu 2a:n asiakaspalvelu.

Asiakaspalvelu

Museoviraston kuvakokoelmat, kirjasto ja arkisto palvelevat kaikkia kulttuuriperinnöstä kiinnostuneita. Aineistoja voi tilata nähtäväksi yhteiseen tutkijasaliin. Kirjasto on omatoimikirjasto, jonka avokokoelmat ovat asiakkaan käytettävissä ilman ennakkotilausta. Kirjaston henkilökunnalta voi tarvittaessa varata myös palveluajan.

Asiakaspalvelu on avoinna ti–to 10–16, suljettu ma, pe ja heinäkuussa. Omatoimikirjasto on avoinna ti–pe klo 9–16, suljettu ma ja heinäkuussa.

Museoviraston kuvakokoelmat, arkeologiset kokoelmat ja arkisto muuttavat Kokoelma- ja konservointikeskukseen Vantaalle. Helsingin Sturenkadun toimipisteen tutkijasali ja -huoneet sulkeutuvat 30.6.2023.

Arkeologisten kokoelmien ja kuvakokoelmien tutkijapalvelu päättyy 30.6.2023. Arkeologisten kokoelmien aineistot on tilattava käyttölupahakemuslomakkeella viimeistään 31.5.2023. Kuvakokoelmien aineistot on tilattava aineistotilauslomakkeella viimeistään 15.6.2023.

Kuvakokoelmien ja arkeologisten kokoelmien alkuperäisaineistoja ei lainata vuosina 2024 ja 2025. Lainapyyntöjä otetaan vastaan 30.6.2023 asti.

Kokoelmia koskeva tietopalvelu jatkuu muuton mahdollistamissa rajoissa.


Museoviraston arkiston ja kirjaston asiakaspalvelu jatkuu toistaiseksi ennallaan Museoviraston Sturenkadun toimipisteessä.

Journalistisen kuva-arkiston JOKA:n ja Suomen merimuseon kuvakokoelman asiakaspalvelu jatkuu normaalisti Kokoelma- ja konservointikeskuksessa.

Asiakkaiden käytössä ovat myös kuvakokoelmien 200 000 digitaalista kuvaa ja arkeologisten kokoelmien 27 000 digitaalista esinekuvaa Museoviraston Finna-palvelussa.

Museoviraston kuvakokoelmien, arkeologisten kokoelmien ja arkiston asiakaspalvelun on tarkoitus avautua alkuvuodesta 2026 uusissa asiakaspalvelutiloissa Museoviraston Kokoelma- ja konservointikeskuksessa.

TURVALLISET TILAT

Museoviraston tavoitteena on tarjota sekä normaalioloissa että poikkeavissa tilanteissa turvalliset tilat asiakkaille ja henkilökunnalle. Tiloja siivotaan tehostetusti, kiinnitämme erityistä huomiota asiakaspäätteiden ja kosketuspintojen siivoukseen. Kävijöille tarjotaan mahdollisuus käsien desinfiointiin sisääntulon yhteydessä.

TURVALLISET VÄLIT

Pidämme asiakaspalvelutiloissa huolta siitä, että kävijöillä on mahdollisuus pitää riittävät turvavälit niin toisiinsa kuin henkilökuntaamme. Pidämme turvaväliä asiakkaisiin 2 m. Henkilökohtainen opastus aineistojen käyttöön tehdään turvaetäisyys huomioiden. Huomioithan turvavälin pitämisen myös liikkuessasi muualla kiinteistössä.

KÄSI- JA YSKIMISHYGIENIA

Asiakaspalvelijamme noudattavat käsi- ja yskimishygieniaohjeita. Noudatathan sinäkin!

TULETHAN TERVEENÄ

Mikäli tunnet itsesi sairaaksi, jääthän kotiin, kunnes olet täysin terve.

Kuvakokoelmien, kirjaston ja arkiston yhteystiedot

Aineistot tilataan nähtäväksi etukäteen aineistotilauslomakkeella, jonka voit täyttää verkossa tai asiakaspalvelussa. Toimitusaika on kaksi viikkoa, joten käyntiajan voi varata aikaisintaan kymmenentenä työpäivänä tilauspäivämäärästä.

Jos aineistohaku kattaa erilaisia aineistoja, esimerkiksi kuvia ja arkistoaineistoja, sen voi lähettää yhdellä lomakkeella. Saadessaan tilatut aineistot käyttöönsä asiakkaat sitoutuvat noudattamaan Arkisto- ja tietopalvelujen käyttösääntöjä ja aineistokohtaisia ohjeita.

Valtaosa aineistoista on vapaasti tutkittavissa. Aineistojen vapaata käyttöä voivat rajoittaa esimerkiksi aineiston kunto, järjestämättömyys tai salassapito. Jotkut aineistot ovat edellä mainituista syistä käyttörajoitettuja, tällaisen aineistokokonaisuuden muodostavat esimerkiksi kansatieteen aineistot, joiden tutkimista varten tulee täyttää käyttölupahakemus.

Suomen kansallismuseon ja Kulttuurien museon historiallisiin ja kansatieteellisiin esinekokoelmiin sekä Rahakammion kokoelmiin liittyvä palvelu on Kansallismuseossa.

Suomen merimuseon esine- ja arkistokokoelmien kokoelmapalvelu on Kotkassa Merikeskus Vellamossa. Museoviraston Kuvakokoelmat vastaa Suomen merimuseon kuvakokoelmasta.

Suomen kansallismuseon kokoelmatietoja on digitoitu ja avattu Finnaan.

Alkuperäisiin kokoelmaluetteloihin ja muihin aineistoihin tutustuminen on sovittava etukäteen. Jos haluaa tutkimuksen tai muun perustellun syyn vuoksi nähtäväksi esineistöä, täytetään kyseisestä kokoelmasta vastaavan henkilökunnan avustuksella esineistön käyttölupahakemus.