Arkistoaineistoja, Soile Tirilä / Museovirasto 2017.

Hakemistot

Museoviraston arkistopalvelu

Arkistopalvelusta löytyvät metatiedot Museoviraston ja Muinaistieteellisen toimikunnan muodostamista aineistoista. Palvelun aineistot ovat pääosin vuosilta 1884–2013. Lisäksi palvelussa on henkilöittäin arkistoitujen aineistojen metatietoja ja esimerkiksi muiden toimijoiden tuottamia tutkimusraportteja.

Osa aineistoista on digitoitu ja niihin voi tutustua suoraan arkistopalvelun kautta. Palvelusta on kaksi käyttöliittymää asiakkaille: julkista käyttöliittymää voi selailla verkossa ja tutkijasalin käyttöliittymää Museoviraston tutkijasalissa. Tutkijasalin käyttöliittymässä aineistoja näkyy laajemmin kuin julkisessa käyttöliittymässä: osassa asiakirjoista on käyttö- tai näyttörajoituksia, joten niitä ei voi avata julkiseen käyttöliittymään.

Erikoisaineistoja, kuten valokuvia, piirustuksia ja karttoja, hallitaan pääosin MuseumPlus-järjestelmässä. Asiakirjoihin liittyviä, alkuperäisiä valokuvia hallinnoi Museoviraston Kuvakokoelmat, ja niitä ei löydy arkistopalvelusta. Museoviraston arkiston piirustusten ja karttojen metatiedot on luetteloitu palveluun arkistoyksikkötasoisesti eli piirustuslaatikoittain. Digitoidut erikoisaineistot löytyvät pääsääntöisesti MuseumPlussasta.

Palveluun on toteutettu useita migraatiota vuonna 2024: Museoviraston arkiston aiemmat arkistoluettelot ja Kulttuuriympäristön tutkimusraportit-tietokanta löytyvät nyt arkistopalvelusta. Lisäksi palveluun on siirretty Kulttuuriympäristön tulosalueen asianhallinta (Asiat) -rekisteristä Museoviraston arkiston digitoimat aineistot metatietoineen. Vanhojen järjestelmien päivittäminen on päättynyt, mutta ne jäävät toistaiseksi selailukäyttöön.

Museoviraston asiat

Museovirasto siirtyi sähköiseen asianhallintaan ja arkistointiin helmikuussa 2013, jolloin otettiin käyttöön asianhallintajärjestelmä asiakirjojen rekisteröintiä ja sähköistä arkistointia varten. Asianhallintajärjestelmään liittyvä julkaisupalvelu, Museoviraston asiat, avattiin vuonna 2017. Palvelusta löytyy Museoviraston toimialaan liittyviä lausuntoja ja muita asiakirjoja loppuvuodesta 2017 alkaen, mutta vain osa asiakirjoista avataan verkkosivuille. Julkaisemista saattavat rajoittaa esimerkiksi asiakirjojen sisältämät henkilötiedot. Arkisto- ja tietopalvelujen tutkijasalissa aineistoja voi selailla laajemmin VirastoVahvan-asiakasnäkymän kautta.

Suomen Muinaismuistoyhdistyksen arkistoluettelo

Suomen Muinaismuistoyhdistyksen arkiston luettelot löytyvät yhdistyksen verkkosivuilta.

Museoviraston arkistopalvelu

Palvelusta on kaksi käyttöliittymää asiakkaille: julkista käyttöliittymää voi selailla verkossa ja tutkijasalin käyttöliittymää Museoviraston tutkijasalissa. Tutkijasalin käyttöliittymässä aineistoja näkyy laajemmin kuin julkisessa käyttöliittymässä: osassa asiakirjoista on käyttö- tai näyttörajoituksia, joten niitä ei voi avata julkiseen käyttöliittymään.

VirastoVahva-asiakasnäkymä

Museoviraston asianhallintajärjestelmä VirastoVahva otettiin käyttöön huhtikuussa 2023 ja se toimii Museoviraston virallisena hallintoasioiden rekisterisovelluksena ja sähköisten asiakirjojen arkistona. Asiakasnäkymään on avattu kulttuuriympäristön suojeluun, dokumentointiin, tutkimukseen ja hoitoon liittyviä asioita ja asiakirjoja, joita virastossa on käsitelty 18.2.2013 jälkeen. Asiakasnäkymässä näkyvät julkiset asiat ja asiakirjat.

Näkymän kautta pääsee myös selaamaan VirastoVahvan edeltäjän, SALAMA-asianhallintajärjestelmän, aineistoja. Järjestelmästä löytyy muun muassa aiemman, vuosien 1995–2013, sähköisen hallintodiaarin metatietoja ja näihin tietoihin liittyviä asiakirjoja. Helmikuuta 2013 vanhemmat aineistot on konvertoitu asianhallintajärjestelmään Asiat-rekisteristä, joten aineistot ovat osittain päällekkäisiä. Asiat-rekisterin aineistoja keskitettiin vuonna 2024 Museoviraston arkistopalveluun, joten osa asiakasnäkymän aineistoista on päällekkäisiä myös arkistopalvelun aineistojen kanssa.

MuseumPlus

MuseumPlus on Museoviraston käyttämä kokoelmahallintajärjestelmä, joka on selattavissa tutkijasalin asiakaspäätteiltä. Järjestelmällä hallitaan pääosin esine- ja kuvakokoelmiin liittyviä tietoja. Museoviraston arkiston osalta järjestelmässä on vain erikoisaineistojen kuten karttojen ja piirustusten metatietoja ja niiden digitoituja kappaleita. Arkiston erikoisaineistot on luetteloitu MuseumPlussan Kulttuuriympäristön piirustuskokoelmaan. Aiempi Rakennetun ympäristön piirustusluettelo on migroitu samaan kokonaisuuteen. Järjestelmässä on rakennetun ympäristön piirustuksia ja arkeologian karttoja kuten tutkimusraportteihin liittyviä, digitoituja kaivauskarttoja. Arkiston erikoisaineistot on luetteloitu piirustuslaatikoittain myös Museoviraston arkistopalveluun: ne löytyvät Museoviraston sarjasta I KARTAT JA PIIRUSTUKSET.

Kulttuuriympäristön tulosalueen asianhallinta -rekisteri (Asiat-rekisteri)

Asiat-rekisterissä olleet, arkiston digitoimat aineistot metatietoinen on siirretty Museoviraston arkistopalveluun vuonna 2024 ja järjestelmän päivittäminen on päättynyt, mutta se on edelleen selailukäytössä.

Järjestelmää käytettiin erityisesti entisellä rakennushistorian osastolla viranomaistoiminnan seurantaan, tilastointiin ja lausuntoasioiden jakeluun vuosina 1997–2013. Järjestelmään vietiin tietoja vuodesta 1997, kattavammin vuodesta 1998 alkaen.

Järjestelmä oli rinnakkainen Museoviraston virallisen hallintodiaarin kanssa. Tietojärjestelmän käyttö alkuperäisessä tarkoituksessaan päättyi 18.2.2013, jolloin Museovirastossa otettiin käyttöön varsinainen asianhallintajärjestelmä ja sähköinen arkisto. Helmikuun 2013 jälkeen järjestelmään lisättiin takautuvasti asiakirjojen metatietoja ja sähköisiä aineistoja eri vuosilta Museoviraston arkiston digitointiprojektien yhteydessä. Julkiset asiat ja asiakirjat ovat selattavissa Arkisto- ja tietopalveluiden tutkijasalissa ja Museoverkon kautta rekisteröityneille käyttäjille.

Kulttuuriympäristön tutkimusraportit

Järjestelmän päivittäminen on päättynyt ja sen tiedot on siirretty Museoviraston arkistopalveluun vuonna 2024. Järjestelmä jää toistaiseksi selailukäyttöön. Uusien tutkimusraporttien luettelointi tietokantaan päättyi kokonaan jo vuonna 2017, jolloin niidenkin osalta siirryttiin sähköiseen asianhallintaan ja arkistointiin. Museoviraston asiat-palvelusta pääset selaamaan esimerkiksi uudempia arkeologian tutkimusraportteja.

Järjestelmään luetteloitiin arkeologiaan, rakennettuun ympäristöön ja kansatieteeseen liittyviä erilaisia tutkimusraportteja, käsikirjoituksia ja muita selvityksiä. Valtaosa digitoiduista aineistoista on saatavilla julkisesti. Osa digitoiduista aineistoista on saatavilla Museoverkon kautta rekisteröityneille käyttäjille ja asiakaspäätteillä Museoviraston tutkijasalissa.

Järjestelmästä löytyy rakennetun ympäristön aineistoa pääosin 1960-luvulta alkaen, vanhempia aineistoja on luetteloitu satunnaisesti. Arkeologian tutkimusraportteja on 1880-luvulta alkaen, myös tätä vanhempia tietoja on jonkin verran. Historiallisen ajan arkeologian osalta tutkimusraportteja luetteloitiin järjestelmään systemaattisemmin vuodesta 2011 alkaen.

Järjestelmään luetteloitu kansatieteen aineisto koostuu pääasiassa erilaisista käsikirjoituksista 1800-luvun loppupuolelta alkaen. Kansatieteelliset käsikirjoitukset sisältävät esimerkiksi erilaisia kertomuksia, kenttätyöaineistoja, ylioppilasosakuntien keräelmiä, kansatieteellisiä opinnäytteitä, vuosina 1900–1945 laadittujen kyselyiden vastauksia, suomalais-ugrilaisia kansoja koskevaa aineistoa ja työväenkulttuuriin liittyvää kenttätyöaineistoa.

Rakennetun ympäristön piirustusluettelo

Piirustusluettelon päivittäminen on päättynyt vuonna 2010 ja se on siirretty MuseumPlus-järjestelmään. Piirustusten ja karttojen metatiedot sekä digitoidut aineistot löytyvät MuseumPlussasta, Kulttuuriympäristön piirustuskokoelmasta. Arkiston erikoisaineistot on luetteloitu piirustuslaatikoittain myös Museoviraston arkistopalveluun: ne löytyvät Museoviraston sarjasta I KARTAT JA PIIRUSTUKSET.

Luettelo sisältää metatietoja Muinaistieteellisen toimikunnan ja Museoviraston tuottamista piirustuksista ja yksittäisistä kokoelmatyyppisistä aineistoista. Valtaosa aineistoista liittyy rakennettuun ympäristöön, mutta luettelossa on mukana myös kiinteisiin muinaisjäännöksiin liittyviä piirustuksia. Suurimmat yksittäiset kokonaisuudet ovat keskiaikaisten linnojen tutkimuksiin ja korjauksiin liittyvät piirustukset.

Osa luettelossa mainituista piirustuksista ei ole enää Museoviraston arkistossa, esimerkiksi venäläisen insinöörikomennuskunnan (VIK) piirrokset on siirretty Kansallisarkistoon. Kokoelmiksi luokitellut piirustukset ja kartat on siirretty Museoviraston Kuvakokoelmille.

Muinaiskalupäiväkirja

Muinaiskalupäiväkirja on ollut arkeologisten kokoelmien pääluettelo 24.2.2024 saakka. Tämän jälkeen pääluettelo siirrettiin Apuriin. Muinaiskalupäiväkirjassa on perustiedot löydöistä vuodesta 1829 (KM1) numeroon KM44664 asti, sisältäen sekä tutkimuslöydöt että yksityishenkilöiden toimittamat esineet. Vuodesta 2011 alkaen myös historiallisen ajan löydöt on tallennettu arkeologisiin kokoelmiin. Tätä varhaisemmat löydöt kuuluvat Kansallismuseon historiallisiin kokoelmiin.

Löytöluettelot ovat pääosin saatavilla digitoituina. Konekirjoitettuihin luetteloihin voi tehdä sanahakuja tekstintunnistuksen (OCR) ansiosta. Suurin osa digitoiduista löytöluetteloista on julkisesti saatavilla verkossa. Tietosuojasyistä osa aineistosta on vain rekisteröityneiden ammattilaiskäyttäjien käytössä Museoverkon kautta. Näyttörajoitettuihin aineistoihin voi tutustua Museoviraston tutkijasalin asiakaspäätteillä.

Pääluettelo löytyy myös Museoviraston arkistopalvelusta arkistoyksiköittäin (sidokset, kotelot): luettelo on Museoviraston sarjassa Bab Arkeologisten kokoelmien pääluettelo.