Laivankorjausta Suomenlinnassa. Kuvaaja: Suomenlinnan hoitokunta

Liikenteen kulttuuriperintöavustukset

Liikenteen kulttuuriperintöavustusten päämäärä on tukea arvokkaiksi luokiteltujen liikenteen kulttuuriperintökohteiden sosiaalisesti, kulttuurisesti, ekologisesti sekä taloudellisesti kestävää käyttöä ja hoitoa.

HUOM! Vuoden 2025 avustusten hakuaika on 15.3.2025 klo 9.00-16.4.2025 klo 16.15. Haku avautuu haeavustuksia.fi -palvelussa. Haku avataan edellyttäen, että haun avaamiselle hakujärjestelmässä ei ole teknisiä esteitä. Hakemusten jättäminen ennen hakuajan alkamista ei ole mahdollista.

Avustusta voivat hakea yksityishenkilöt ja oikeuskelpoiset yhteisöt. Avustuksia ei voida myöntää valtion virastoille tai laitoksille.

Opetus- ja kulttuuriministeriön budjetista tuleva avustusmääräraha on viime vuosina ollut noin 300 000 euroa.

Yksittäinen avustus voi vain poikkeustapauksessa olla suuruudeltaan yli 30 000 euroa. Alle 2500 euron avustuksia ei myönnetä.

Avustusten päämäärä on varmistaa arvokkaiksi luokiteltujen liikenteen kulttuuriperintökohteiden asianmukainen käyttö ja hoito.

Käyttö ja hoito on asianmukaista silloin, kun se on

  • aktiivista, yhteisöllistä, osallistavaa, saavutettavaa ja tasa-arvoista
  • ylläpitää osaamista ja lisää ymmärrystä
  • huomioi vastuullisen kuluttamisen ja kestävän talouskasvun tavoitteet
  • vaikuttaa liikenteen kulttuuriympäristöjen säilymiseen
  • ylläpitää ja kehittää kestävää kulttuurimatkailutoimintaa
Päämäärä saavuttamiseksi asetuissa tavoitteissa on huomioitu opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan sekä Museoviraston omalle avustustoiminnalleen asettamat kestävän kehityksen tavoitteet.

Avustukset myönnetään kulkuvälineen tai sen osan konservointiin, restaurointiin tai rekonstruointiin. Myönnettävä avustus voi olla korkeintaan 50 % hankkeen hyväksytyistä kustannuksista.

Kulkuvälineen tulee olla vähintään 50 vuotta vanha. Ulkomailla rakennetulle kulkuvälineelle voidaan myöntää avustusta, jos se on ollut Suomessa käytössä vähintään 50 vuoden ajan. Poikkeustapauksissa avustusta voidaan myöntää myös alle 50 vuotta mutta yli 30 vuotta vanhalle Suomessa rakennetulle kulkuvälineelle, jolla on huomattava historiallinen merkitys, ja jonka käytöllä ja hoidolla on merkittävää yhteiskunnallista vaikutusta. Avustus voidaan myöntää vain sellaiselle kulkuvälineelle, joka on rekisteröity Suomeen tai jonka kotipaikka on Suomessa.

Avustusta voidaan myöntää myös kulkuvälineiden käytön vaatiman liikenneverkon tai sen osan kunnostukseen ja hoitoon, arvokkaaksi luokitellun perinteisiä kunnostuspalveluja tarjoavan telakan tai veistämön toiminnan kannalta merkittäviksi arvioitujen vanhojen koneiden, laitteiden ja laitteistojen kunnostukseen, tai erityistä asiantuntemusta ja osaamista vaativan restauroinnin, rekonstruoinnin ja konservoinnin suunnitteluun ja niiden edellyttämiin tutkimuksiin ja selvityksiin sekä näyttely- ja julkaisutoimintaan silloin, kun toimenpiteet tuottavat hyviä malleja ja lisäävät tai säilyttävät työalan osaamista. Myönnettävä avustus voi olla korkeintaan 75 % hankkeen hyväksytyistä kustannuksista.

Avustusta haetaan haeavustuksia.fi -palvelussa. Jos se ei ole mahdollista, ota ensin yhteyttä valtionapuviranoamiseen. Avustuksen hakija voi jättää myös vapaamuotoisen hakemuksen.

Avustushakemuksen tulee olla perillä määräaikaan mennessä. Hakijan tulee huomioida, ettei hakemusta pysty jättämään määräajan
umpeutumisen jälkeen. Vastuu hakemuksen saapumisesta määräaikaan
mennessä on hakijalla. Hakuajalla taataan hakijoille tasapuolinen kohtelu, myöhässä tai muuten hakuajan ulkopuolella tulleita hakemuksia ei oteta huomioon.

Päätöksestä ilmoitetaan kirjallisesti asiointipalvelussa. Ratkaisu annetaan 180 vuorokauden kuluessa hakuajan päättymisestä.

Avustukset ovat harkinnanvaraisia. Hakemusten arviointi ja keskinäinen vertailu perustuvat kokonaisarviointiin. Arviointi suoritetaan arviointikriteerien mukaan pisteyttämällä.

Museovirasto voi myöntää avustusta vain, jos valtionavustuslain mukaiset avustuksen myöntämisen yleiset edellytykset täyttyvät.

Avustushakemukset arvioidaan hakemuksessa esitettyjen tietojen perusteella seuraavassa järjestyksessä.

  • Kohteen arvo
  • Hankesuunnitelma

Jos kohteen arvot ja merkitykset sekä hankesuunnitelman laatu puoltavat hakemuksen käsittelyn jatkamista, arvioidaan kohteen käytön ja hoidon tuottamat välittömät vaikutukset.

Seuraavilla arviointikriteereillä selvitetään mitä yhteiskunnallista hyvää kohteen käyttö ja hoito tuottaa, minkä yhteiskunnallisen ongelman käyttö ja hoito poistaa tai mitä hyvää yhteiskunnallista asiantilaa kohteen käyttö ja hoito ylläpitää.

  • sosiaalinen ja kulttuurinen vaikutus
  • ympäristövaikutus
  • taloudellinen vaikutus

Jos kohteen käyttö ja hoito ei täytä sosiaalisesti, kulttuurisesti, ekologisesti sekä taloudellisesti kestävälle asetettuja tavoitteita, ei avustusta voida myöntää.

Museovirasto arvioi hakemukset yhteistyössä kolmivuotiskaudeksi 2024-2026 nimittämiensä asiantuntijalautakuntien kanssa.

Tietoa edellisinä vuosina myönnetyistä avustuksista löytyy verkkosivulta Myönnetyt avustukset

Lisätietoja avustuksista sähköpostilla osoitteesta lvavustus@museovirasto.fi

Erityiskysymyksissä yhteydenotot numeroon 0295 33 62 73.

HUOM! Vuonna 2024 tai aiemmin myönnettyjen avustusten selvitykset ja maksatuspyynnöt tehdään edelleen vanhassa asiointipalvelussamme.

Hakuohjeita päivitetään haun alkamiseen asti. Viimeinen päivitys tehty 30.1.2025.