
Merellisen kulttuuriperinnön tutkimusta seitsemältä vuosikymmeneltä nyt vapaasti luettavissa verkossa
Museoviraston ja Suomen merihistoriallisen yhdistyksen julkaisema Nautica Fennica -vuosikirja on avattu kaikille avoimeksi verkkojulkaisuksi Journal.fi-palvelussa. Vuosikirjan artikkelit käsittelevät suomalaista merihistoriaa, -arkeologiaa ja -etnologiaa.
Vuosina 1969–2023 julkaistuissa yhteensä 39 numerossa tuodaan esille merellisen elämän ja kulttuurin moninaisuus. Aiheiltaan monipuolisissa artikkeleissa asiantuntijat kirjoittavat muun muassa merimieskulttuurista, merenkulun ympäristöhistoriasta, merityöstä eri sukupuolten näkökulmasta sekä eläinten ja merenkulun suhteesta. Esille tuodaan meriarkeologisen tutkimuksen alkuvaiheet Suomessa ja kerrotaan Suomen merimuseon perustamisesta. Mielenkiintoisia artikkeleita on myös erilaisista hylkylöydöistä, jäänmurtajista sekä yksittäisten alusten, esineiden ja henkilöiden tarinoista.
Suomen merihistoriallisen yhdistyksen toteuttaman digitointihankkeen tuloksena julkaisun tutkimushistoria on nyt kaikkien merellisestä kulttuuriperinnöstä kiinnostuneiden saavutettavissa. Laajan aineiston vapaa saatavuus on erityisen merkittävää sekä kaikille merihistoriasta kiinnostuneille harrastajille että myös Suomessa tehtävälle merihistorialliselle tutkimukselle.
Hanke toteutettiin Suomen tiedekustantajien liiton myöntämällä apurahalla. Yhteistyötä tehtiin lukuisten kotimaisten toimijoiden, kuten Suomen merimuseon, Museoviraston ja Tieteellisten seurain valtuuskunnan kanssa.
Suora linkki aineistoon: https://journal.fi/nauticafennica/index
Nautica Fennica on Suomen ainoa merihistorialliseen tutkimukseen keskittyvä tieteellinen julkaisu, joka sai vuonna 2015 Julkaisufoorumin luokituksen tasolla 1. Vertaisarvioitu julkaisu ilmestyy joka toinen vuosi, ja seuraava Nautica Fennica julkaistaan tulevana syksynä teemalla ”Vuorovaikutuksia”.