Vaajakosken vanha vesivoimalaitos. Kuvaaja: Teuvo Salmenjoki. Lisenssi: CC BY-SA 4.0

Huikea kuva Vaajakosken vesivoimalaitoksesta voitti Wiki Loves Monuments -kilpailun

, , , ,

Sykähdyttävän tarkka ja kuulas kuva Vaajakosken vesivoimalaitoksesta voitti tämänvuotisen Suomen Wiki Loves Monuments -kilpailun. Teuvo Salmenjoki ja muut finalistit palkittiin Kansallismuseolla 18.11. järjestetyssä tilaisuudessa. Wikimedia Suomi ry järjesti kilpailun yhteistyössä Museoviraston kanssa nyt toista kertaa.

“Yhteistyö Wikimedia Suomi ry:n kanssa on silkkaa win-winiä: ihmisten kuvat kertovat heille tärkeiden paikkojen merkityksistä, kulttuuriperintö kuvittuu Wikipediassa ja kuvat tulevat avoimesti saataville – juuri näitä samoja asioita tavoittelee Museovirasto työssään. Bonuksena Museoviraston omat kulttuuriympäristön tietoaineistot saavat tuoretta kuvitusta, ja osa kuvista tallennetaan pysyvästi viraston Kuvakokoelmiin”, Museoviraston yli-intendentti Ulla Salmela summaa palkintopuheessaan.  

Teuvo Salmenjoen voittajakuva palkittiin Rajala Pro Shopin lahjakortilla. Kaikki joulukuussa ratkeavaan kansainväliseen loppukilpailuun valitut finalistit voittivat Museokortin. Wikimedia Suomen erityismaininnan sai Igor Druzhinin kuvallaan Tampereen tuomiokirkon katosta.

Suomessa kilpailtiin myös parhaasta jälleenvalokuvasta. Finna.fi -palvelun historiallisia valokuvia kuvattiin uudelleen ja kilpailuun osallistuttiin kuvapareilla. Sarjassa palkittiin Katja Tuomala ja Teemu Ikonen Juha Suonpään kirjalla “Isoisä – ДеД. Tampere 1918”.  

Jälleenvalokuvaus on nouseva harrastus, jonka suosiota Wikimedia Suomi tukee työllään. Alkamassa on kolmivuotinen projekti Helsinki Rephotography, jossa helsinkiläisiä houkutellaan liikkumaan kuvaamalla historiallisia Helsinki-kuvia uudelleen kännykällään.

Lisätietoja
Susanna Ånäs, Wikimedia Suomi ry, susanna.anas@wikimedia.fi
Yli-intendentti Ulla Salmela, Museovirasto, ulla.salmela@museovirasto.fi
wlm.wikimedia.fi
Helsinki Rephotography -projektista Kimmo Virtanen, kimmo.virtanen@wikimedia.fi, puh. +358 44 022 4007  

Kaikki voittajakuvat Wiki Loves Monuments -sivustolla 

Valokuvia palkintojenjakotilaisuudesta   

Suomen kilpailun voittaja
Pääpalkinto: 200 € lahjakortti Rajala Pro Shopiin
VAAJAKOSKEN VANHA VESIVOIMALAITOS, kuvaaja Teuvo Salmenjoki
Upeat värit! Tyylikäs kuva ja teknisesti yksi parhaista. Ylevä ja kaunis toteutus hienosta maisemasta. Kuva ei ole sattuman oikku, vaan kuvaaja on suunnitellut tekemisensä kunnolla.  

Finalistit
Palkinto: Museokortti

HELSINGIN TUOMIOKIRKKO, kuvaaja Julie Tsarfati
Kuva, jossa monumentaalinen kohde ja ihminen kohtaavat ”saman katon alla”. Tasapainoinen, näyttävä kuva kaikille tutusta kohteesta. 

HERTTONIEMEN KARTANO, kuvaaja Edwardina von Boxis
Kuva on osoitus siitä, kuinka suomalaista kulttuuriperintöä ei voi kuvata huomioimatta vuodenaikojen siihen tuomaa alati elävää kiertoa. Pisteitä sommittelusta. Uskallettu ottaa etäisyyttä kohteeseen ja näyttää siitä vain pieni osa. Hyvä tunnelma.  

HOSSAN VÄRIKALLION KALLIOMAALAUS, kuvaaja Eerik Lehto
Parhaiden kuvien joukosta ainoa, jossa ei ole rakennusta. Kuvan voima on pystysuorassa linjassa - ihmisen kädenjäljen ja luonnon vuoropuhelussa. Väkevä kuva luonnosta.  

KANSALLISKIRJASTON ETELÄSALI, kuvaaja Marit Henriksson
Kuvan huoliteltu, teknisesti taitava toteutus alleviivaa rakennuksen arvoa ja merkittävyyttä. Upeaa symmetriaa.  

PETÄJÄVEDEN VANHA KIRKKO TALVIPÄIVÄNÄ, kuvaaja Maarit Siitonen
Hyvä tunnelma, hienot sävyt. Todella hallittu ja huoliteltu kokonaisuus erittäin kuvatusta kohteesta  

SUNILAN TEHTAAT JA ASUINALUE, ”Maailman kaunein tehdasrakennus” talvella kuvattuna Kymijoen Huumanhaaran yli. Kuvaaja Janiwiki0
Kuvan voima on siinä, kuinka suuri tuotantolaitos puhkuu energiaa pakkaspäivänä. Etualan oksat kehystävät monumenttia ja antavat kuvalle syvyyttä. Savu tuo teokseen hyvää liikettä.  

SÄRESTÖNIEMEN ERÄMAATILA JA ATELJEE, MAATILAN SAUNA, kuvaaja Heikki Immonen
Sauna ja järvi, nyt ollaan suomalaisen maalaismaiseman ytimessä. Kohteen etäälle jäämisessä on myös jotain äärimmäisen suomalaista: emme tee itsestämme numeroa, sulaudumme osaksi ympäristöämme.  

TAMPEREEN TUOMIOKIRKON KATTO, kuvaaja Igor Druzhinin
Kilpailun hienoin detaljikuva. Graafiset muodot tarkasti sommiteltuna. Hallittu, tarkasti ja tarkoituksella rajattu kokonaisuus, jossa valo ja muoto ohjaavat katsojaa. Valokuvaaja on ottanut aktiivisen roolin ja haluaa esittää juuri nämä yksityiskohdat, esittää kyseisen kohteen juuri näin. Ammattitaitoinen kuvaus saa detaljin nousemaan itseään suurempaan merkitykseen.  

TÖNNÖNKOSKEN SILTA JA MYLLYPAIKKA, kuvaaja Pia Simonen
Kosken pauhun melkein kuulee tästä kuvasta. Kivasti sommiteltu otos. Kontrastit, jatkuva liike ja punainen maali, joka huutaa reippautta pakkaspäivässä.  

Jälleenvalokuvauskilpailun voittajat
Palkinto: Juha Suonpään “Isoisä – ДеД. Tampere 1918”

Katja Tuomala
AMANDAN 8.10.1907 SISARELLEEN LÄHETTÄMÄ POSTIKORTTI vuosilta 1902–1910, Rauman museo
Tuntemattoman valokuvaajan kuva RAUMAN KANAALIN MEREN PUOLEISELTA OSALTA vuosilta 1900‒1920, Rauman museo
Koko kilpailusarjan tarkinta työtä. Kohde ja perspektiivi on saatu vastaamaan hienosti alkuperäistä haastavammissakin paikoissa.

Teemu Ikonen
Toivonen Niilo: PUNAVANKEJA SUOMENLINNAN IV PIIRIN SUSISAAREN VANKILEIRILLÄ, 1918. Museovirasto
KIVÄÄRIMIEHIÄ KASARMITORILLA, 1918. Museovirasto
Rajuja rinnastuksia menneen ja nykyisen välillä. Hienoja, luovia ideoita.

Wiki Loves Monuments -voittajakuvan ja kansainväliseen sarjaan edenneiden kuvien lisenssi on Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International. https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/

Jälleenvalokuvaparien historiallinen kuva on kuvan iän takia tekijänoikeudesta vapautunut. Kilpailuun otetun uuden kuvan lisenssi on Creative Commons Attribution 4.0 International. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/