Faro-seminaarissa innostettiin ja innostuttiin kulttuuriperintötyöstä Itämeren alueella
Museovirasto järjesti 19.–20.9.2024 yhteistyössä Euroopan neuvoston kanssa seminaarin, jossa pohdittiin Faron puiteyleissopimuksen periaatteiden käytännön soveltamista. Miten yleissopimus on pantu täytäntöön ja mitä on saatu aikaiseksi? Millaisia haasteita on kohdattu ja millaisia ratkaisuja on löydetty?
Seminaari oli toinen Itämeren alueen Faro-seminaari. Siihen osallistui noin 160 asiantuntijaa sekä hallinnon ja järjestökentän edustajaa 13 maasta, osa paikan päällä Suomenlinnassa, osa verkon välityksellä.
Faron sopimus eli puiteyleissopimus kulttuuriperinnön yhteiskunnallisesta merkityksestä nojaa Euroopan neuvoston kulmakiviin: ihmisoikeuksiin ja demokratiaan. Suomi liittyi sopimukseen 2018. Faron sopimus haastaa julkista hallintoa pohtimaan, miten se mahdollistaa kestävää osallistumista ja vaikuttamista kulttuuriperinnön määrittelyyn ja vaalimiseen ja kannustaa kulttuuriperinnön parissa toimivia arvioimaan oman toimintansa merkitystä yhteiskunnalle.
Julkisen hallinnon omaa roolia, luovaa ajattelua ja yhteisen tekemisen tapoja kuultiin Suomesta, Norjasta ja Alankomaista. Inspiroiva oli esimerkiksi EMYA-palkittu Tallinnan Kalamaja-museo, jonka sisällöt – ja oikeastaan koko museo – on rakentunut yhdessä lähiyhteisön kanssa. Suomesta Kotiseutuliitto esitteli palkitun ja kiitellyn Mestarit ja kisällit -hankkeen.
Seminaarin ansiosta käsitys Itämeren alueen yhteistyön merkityksestä kasvoi. Alueelliselle yhteistyölle Faron hengessä on tarvetta myös jatkossa. Sopimuksen todettiin olevan paitsi mainio politiikkakehys, myös oiva sparraaja! Ilmassa oli innostusta: esitellyt esimerkit toivat hyvin esiin sen, miten kulttuuriperintö vahvistaa yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia.
Voit katsoa englanniksi
tekstitetyn tallenteen alta.