
Euroopan neuvoston sertifioima Naiskirjailijoiden reitti laajenee Suomeen
Euroopan neuvoston kulttuurireittiin liittyy kerralla viisi uutta jäsentä Suomesta: Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Turun yliopisto, Itä-Suomen yliopisto sekä Minna Canthin talo ry. Women Writers Route – Naiskirjailijoiden reitin laajentuminen Suomeen käynnistää naiskirjailijoihin liittyvän yhteistyön kansallisesti ja kansainvälisesti.
Useiden suomalaisten tutkimusorganisaatioiden liittyminen Naiskirjailijoiden reittiin vahvistaa sen tutkimuksellista perustaa ja edistää tietoisuutta naiskirjailijoiden merkityksestä ja kulttuuriperinnöstä. Matkailijoiden näkökulmasta reitti kuljettaa Suomessa useisiin vierailukohteisiin, kuten suomalaisen kirjan museo Pukstaaviin Sastamalassa sekä Adèle Wemanin perintöä esittelevään Sagalundin museoon Kemiössä. Kuopiossa remontoidaan parhaillaan Minna Canthin kotitaloa Kanttilaa Minna Canth -keskukseksi ja taiteilijaresidenssiksi.
Naiskirjailijoiden reitti on yksi Euroopan neuvoston 48 sertifioidusta kulttuurireitistä. Sloveniasta hallinnoitu reitti esittelee 1800–1900-luvun vaihteen naiskirjailijoita, heidän elämäntarinoitaan ja tuotantoaan sekä rooliaan sen ajan yhteiskunnassa. Reitin jäseniä on mm. Puolassa, Kroatiassa ja Portugalissa. Reitin tavoitteena on lisätä naiskirjailijoihin liittyvää tutkimusta sekä tietoisuutta heidän merkityksestään ihmisoikeuksien ja tasa-arvon kehityksessä Euroopassa.
Ensimmäisinä suomalaisina naiskirjailijoina reitille on valittu Minna Canth ja Adèle Weman
Suomalaisista kirjailijoista kulttuurireittiin sisältyvät Minna Canth ja Adèle Weman. Minna Canth (1844–1897) oli huomattava suomalainen kirjailija, rohkea yhteiskunnallinen vaikuttaja, naisten tasa-arvon puolestapuhuja, toimittaja ja liikenainen. Hän vaikutti aloitteillaan merkittävällä tavalla naisten äänioikeuden saamiseen Suomessa.
Adèle Weman (1844–1936) oli suomalainen kirjailija ja opettaja, joka teki pioneerityötä sivistys-, kulttuuri- ja nuorisoseuratoimissa. Weman oli laaja-alainen, joskin nykyään pitkälti unohdettu kirjailija, näytelmäkirjailija ja runoilija, joka oli aktiivinen kulttuurivaikuttaja sekä saaristossa että Helsingissä. Weman vietti vanhuuden päiviään Villa Sagalundissa, jossa nykyään toimii kotimuseo ja joka ylläpitää Wemanin arkistoa. Turun yliopisto on mukana Tarinoiden lehto -hankkeessa, jossa tutkitaan Wemanin elämää ja Sagalundin museomiljöötä.
Euroopan neuvoston kulttuurireitit tekevät tunnetuksi eurooppalaista kulttuuriperintöä
Euroopan neuvoston kulttuurireitit ovat kansainvälisiä matkailureittejä. Ne tekevät tunnetuksi yhteistä eurooppalaista kulttuuriperintöämme ja kehittävät kestävää kulttuurimatkailua. Reittien teemoja ovat muun muassa arkkitehtuuri, teollinen perintö, taide ja kirjallisuus. Reittiverkostoihin kuuluu niin nähtävyyskohteita ja museoita kuin tutkimusorganisaatioita ja matkailuyrittäjiä. Museovirasto on Euroopan neuvoston kulttuurireittiohjelman kansallinen koordinaattori Suomessa.