Digitaaliset aineistot

Museoviraston digitaalisissa aineistoissa on laajasti tietoa kulttuuriympäristön ja kulttuuriperinnön eri osa-alueilta, vuosituhansien ajalta. Tutustu Museoviraston digitaalisiin aineistoihin paikasta ja kellonajasta riippumatta!

Arkeologiset kokoelmat

Arkeologisissa kokoelmissa on esineistöä koko nykyisen Suomen alueelta sekä niin sanotulta luovutetulta alueelta. Kokoelmat kattavat monipuolisesti koko esihistoriallisen ajan, ja vuodesta 2011 myös historiallisen ajan löydöt on luetteloitu arkeologisiin kokoelmiin. Lisäksi kokoelmiin kuuluu ulkomainen eli vertaileva kokoelma, joka sisältää pääosin esineitä Venäjältä mutta myös muista Euroopan maista sekä esimerkiksi Egyptistä ja Palestiinasta.

Tutustu Museoviraston arkeologisiin kokoelmiin

Selaa Museoviraston arkeologisia kokoelmia Finna-hakupalvelussa

Ennen vuotta 2011 löydetyt historiallisen ajan arkeologiset esineet on talletettu Kansallismuseon historiallisiin kokoelmiin

Tutki arkeologisten kokoelmien löytöluetteloita Muinaiskalupäiväkirjasta

Arkisto

Museoviraston arkistoaineistot liittyvät pääasiassa kulttuuriympäristöön ja -perintöön, sen tutkimiseen, hoitamiseen ja hallintaan. Suurimmat aineistokokonaisuudet liittyvät arkeologiaan, rakennettuun ympäristöön ja kansatieteeseen.

Arkistoaineistot alkavat pääosin vuodesta 1884, jolloin Muinaistieteellinen toimikunta perustettiin. Arkistossa on myös tätä ajankohtaa vanhempaa aineistoa.

Tutustu arkiston aineistoihin ja hakemistoihin.

Museovirasto lausuu vuosittain yli tuhannesta asiasta, toimialanaan muun muassa kulttuurihistoriallisesti arvokas ympäristö, arkeologisen kulttuuriperinnön ja rakennusperinnön sekä kulttuuriomaisuuden suojelu.

Asiat-palvelusta löytyy lausuntoja, tutkimusraportteja ja muita asiakirjoja loppuvuodesta 2017 alkaen.

Kulttuuriympäristön palveluikkunasta löytyy tutkimusraportteja eri aloilta, muun muassa arkeologian tutkimusraportit vuoteen 2017 saakka.

Kirjasto

Arkeologiaa, historiaa, kansatiedettä ja museologiaa, rakennussuojelua, restaurointia sekä esine- ja taidehistoriaa kaikille kulttuuriperinnöstä kiinnostuneille.

Painetut ja elektroniset lehdet kulttuuriperintöalalta:

Lehtiportaali

Suomen Muinaismuistoyhdistys on vuonna 1870 perustettu tieteellinen seura, jonka yhtenä tehtävänä on kulttuuriperintöaloihin ja erityisesti arkeologiaan, kansatieteeseen ja taidehistoriaan liittyvä julkaisutoiminta. Yhdistyksen kirjasto on sijoitettu Museoviraston kirjastoon. Yhdistyksen julkaisusarjoissa käsitellään laajasti myös Museoviraston toimialaa ja kokoelmia. Suurin osa yhdistyksen vuoteen 1945 mennessä ilmestyneistä julkaisuista on saatavilla verkossa Kansalliskirjaston palvelussa.

Kulttuuriympäristö

Museovirastossa tuotetaan ja tallennetaan tietoa kulttuuriympäristöistä ja niiden suojelusta. ​ Tietoaineistoa on arkeologisista kohteista ja mm. rakennetuista ympäristöistä.

Tietoihin pääsee tutustumaan Kulttuuriympäristön palveluikkunassa. Kiinnostaisiko esimerkiksi millaisia muinaisjäännöksiä kotisi lähistöltä löytyy? Täällä voit myös ilmoittaa löytämästäsi arkeologisesta kohteesta ja ladata Museoviraston paikkatietoaineistoja.

Kulttuuriympäristön palveluikkuna

Suomen rakennuskannasta ja infrastruktuurista yli 80 prosenttia on syntynyt 70 viimeksi kuluneen vuoden aikana. Rakennettu hyvinvointi -hankkeen aineistot kertovat arkemme hyvinvointiin liittyvistä rakennetuista ympäristöistä.

Rakennettu hyvinvointi

Millainen oli sinun koulurakennuksesi? Koulurakennus.fi-sivustolla voit tutustua 1950-1970-lukujen koulurakennuksiin. Miksi koulu on sellainen kuin se on, miten sitä voi säilyttää, miten korjata, mikä koulussa on arvokasta.

Koulurakennus.fi

Arkeologisen kulttuuriperinnön opas kertoo, mitä arkeologinen kulttuuriperintö tarkoittaa Suomessa, miltä kohteet näyttävät maastossa ja mikä niiden historia on. Mitkä merkit kertovat esimerkiksi kivikautisesta asuinpaikasta tai muinaisesta pellonraivaamisesta?

Arkeologisen kulttuuriperinnön opas

Valtiollerakennettu.fi-sivustolla pääset selaamaan tietoja valtion 4,2 miljardin kiinteistöomaisuudesta. Sivusto kertoo, millaista on valtion rakennusperintö ja miten sitä tulisi hoitaa kestävästi.

Valtiolle rakennettu

Omistatko vanhan rakennuksen, kiinnostavatko kauniit tapetit? Museoviraston tapettitietokannasta voi hakea ajan, kuviotyyppien, värien tai kohteiden mukaan suomalaisia tapetteja aina 1700-luvulta 1900-luvun alkupuolelle.

Tapettitietokanta

Kuvakokoelmat

Museoviraston Kuvakokoelmat tallentaa, hoitaa, tutkii ja tuo yhteiseen käyttöön kulttuurihistoriallisia, kansatieteellisiä, rakennushistoriallisia ja journalistisia kuva-aineistoja.

Museoviraston Kuvakokoelmat on ehtymätön kuva-aitta. Kuvien kirjo ulottuu 1500-luvulla valmistetusta grafiikasta monenlaisten tekniikoiden kautta nykypäivän digitaalisiin valokuviin.

Selaa Kuvakokoelmien kuvia

Journalistinen kuva-arkisto JOKA huolehtii suomalaisen kuvajournalismin säilymisestä ja saatavuudesta. Miljoonien lehtikuvien kokoelma koostuu suurelta osin alkuperäisistä negatiiveista.

Katso JOKAn digitoimia lehtikuvia Finna-hakupalvelussa

Nykytekniikka mahdollistaa sen, että museoesinettä voi katsella eri puolilta ja ihan läheltä silloinkin, kun itse esine on suojassa vaihtuvilta olosuhteilta. Miltä näyttää vanha teekannu tai nahkakenkä?

Pyöritä Kuvakokoelmien tuottamia 3D-malleja

Vanhat valokuvat ovat hyvä väline opettamiseen ja opiskeluun. Valitsimme esimerkkejä kaikilta 1900-luvun vuosikymmeniltä, teemoina esimerkiksi teknologia, taide, vallankäyttö ja ruoka.

Havainnollista 100-vuotiaan Suomen historiaa valokuvin

Museoviraston Kuvakokoelmat on digitoinut vanhoja kaitafilmejä ja jakanut muutakin liikkuvaa kuvaa kaikkien katsottavaksi. Joukossa on monta näytettä perinteisistä käsityötaidoista.

Näe Kuvakokoelmien digitoimia kaitafilmejä

Henkilökuntamme kohtaa työssään kiehtovia väläyksiä menneisyydestä. Nämä valokuvat nousevat laajemmin esiin artikkeleissa, jotka on julkaistu lehdissä ja verkossa vuosina 2014–2020.

Lue, mitä Kuvakokoelmat kirjoittaa valokuvista

Verkkojulkaisuja ja ajankohtaisaineistoja

Kulttuurista perinnöksi -verkkojulkaisu esittelee kulttuuriperintöä tuoreista näkökulmista: kulttuuriperinnön 3D-teknologiasta nykydokumentointiin, ilmastonmuutokseen ja mielenkiintoisiin alan ihmisiin.

Kulttuurista perinnöksi

Kulttuuriperintöbarometrista voit tutkia, millaisia näkemyksiä suomalaisilla on kulttuuriperinnöstä ja kulttuuriympäristöstä.

Kulttuuriperintöbarometri
(kolmella kielellä su-ru-eng)

Sadan vuoden satoa -sivusto kertoo satakunta tarinaa Museoviraston ja sen edeltäjän Muinaistieteellisen toimikunnan vaiheista ja saavutuksista osana suomalaisen yhteiskunnan kehitystä.

Sadan vuoden satoa